Društvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio zakletvu u Narodnoj skupštini za drugi predsednički mandat.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu u Narodnoj skupštini za drugi predsednički mandat. Ovom prilikom predsednik Vučić je poručio da želi biti “predsednik svih i predsednik za sve, prvi u obavezama, a posljednji u privilegijama, raditi više, ne tražiti više za sebe, ali apsolutno sve za Srbiju”.

Govoreći o odnosima u regionu, Vučić je kazao da se trebaju poboljšati odnosi Beograda sa Zagrebom i Sarajevom.

“Vrata Beograda biće uvek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom i Sarajevom, ali uvek ćemo štititi interese međunarodnog javnog prava, poštivanje Daytonskog sporazuma, poštovanje Ustava i integriteta BiH. Uvek ćemo tražiti da nema menjanja Daytona bez saglasnosti sva tri naroda i uvek ćemo biti uz Republiku Srpsku”, naglasio je Vučić.

Takođe je napomenuo kako će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost.

“Svuda oko nas su ili NATO zemlje ili zemlje u kojima se nalazi NATO. Nema nijednog područja, entiteta ili zemlje do Srbije koja nije u NATO-u. Neki navode to kao problem, ali šta je problem, što verujete svome narodu, junačkom genu svojih građana”, istakao je Vučić.

Nova vlada Srbije, prema njegovim najavama, biće formirana do kraja juna, odnosno četiri meseca posle izbora.

Kaže kako će otpočeti intenzivne konsultacije sa svim predstavnicima stranaka koje su ušle u parlament, a sve to “tek kada bude formiran novi saziv Skupštine Srbije”.

“Nadam se da će mandatar doneti odluku da vlada bude manjinski inkluzivna, da u njoj budu i Mađari i Bošnjaci i Hrvati i Romi”, zaključio je Vučić. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply