Društvo

Hramu Svetog Save u Splitu donirane replike ikona sa Svete Gore

Replike svetogorskih ikona Presvete Bogorodice Trojeručice i Mlekopitateljnice sa Svete Gore stigle su u splitski pravoslavni hram posvećen Svetom Savi, gdje su ih dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Nikodim, sveštenstvo i mnoštvo vjernika.

Episkop Nikodim, zajedno sa splitskim sveštenstvom i mnoštvom okupljenog vjernog naroda, dočekao je ove ikone neeprocjenjive vrijednosti, nakon čega je juče služena Sveta arhijerejska liturgija.

– Okupili smo se povodom velike radosti, jer smo za našu malu zajednicu dobili kopije čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, koja se nalazi u Hilandaru, i Bogorodice Mlekopitateljnice, koja se nalazi u isposnici Svetoga Save u Kareji, na Svetoj Gori – rekao je episkop dalmatinski.

Episkop Nikodim je naveo da će se vjerni narod moliti Presvetoj Bogorodici da bude zastupnica svih ljudi, saopšteno je iz Eparhije dalmatinske.

– Spasenje možemo zadobiti samo zajedno, kada se radujemo jedni drugima i nalazimo Boga u svojim bližnjima, a to podrazumijeva da treba da imamo ljubavi i prema neprijateljima svojim i snage da oprostimo onima koji nam zlo čine, jer ćemo tako najprije zaslužiti milost Božiju – rekao je episkop dalmatinski.

Vladika je izrazio zahvalnost uglednom privredniku iz Srbije Milanu Popoviću, koji je donirao ikone crkvi u Splitu.

Episkop Nikodim pozvao je vjernike da se pred ovim ikonama mole za dovršetak davno započetog splitskog hrama Svetog Save.

Categories: Društvo

Leave a Reply