Društvo

Kosovo i Metohija: Nastavlja se najduža nemačka vojna misija

Nemačka Vlada je rutinski produžila učešće nemačkih vojnika u trupama KFOR-a na Kosovu I Metohiji na još godinu dana. U pitanju je najduža misija Bundesvera u istoriji.

Kabinet kancelara Olafa Šolca produžio je učešće Bundesvera u misiji KFOR-a na još godinu dana, saopšteno je u juče. Nemci će i dalje moći da stacioniraju najviše četiri stotine vojnika na Kosovu i Metohiji.

Kako prenose nemački mediji, zbog „relativno mirnog stanja“ na Kosovu i Metohiji, tamo je trenutno svega sedamdeset vojnika iz Nemačke.

Ali, s obzirom na ratna razaranja u Ukrajini, održiva stabilizacija Zapadnog Balkana predstavlja „veliki geostrateški interes“, dodao je portparol Vlade Štefen Hebeštrajt. Kako je rekao, posebno na severu Kosova i Metohiji postoji „potencijal za konflikt i eskalaciju“.

Ministarstva odbrane i spoljnih dela obrazlažu produžetak misije „krhkom“ stabilnošću u regionu.

Produžetak mandata na godinu dana treba da odobri i nemački parlament narednih sedmica. Nema sumnje da će tako i biti.

Do sada su za produžetak mandata uvek glasali poslanici danas vladajućih Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala, kao i Demohrišćani.

Misija Bundesvera na Kosovu i Metohiji tako produžuje rekord kao najduža vojna misija u modernoj nemačkoj istoriji. Počela je u junu 1999. godine nakon završetka bombardovanja SR Jugoslavije.

NATO navodi da je u redovima KFOR-a trenutno na terenu 3.800 vojnika iz 28 zemalja. Agenije i portali, Ilustracija (Foto Picture alliance/dpa/Sina Schuldt)radiokim.com

Categories: Društvo

Leave a Reply