Društvo

Obeleženo 30 godina od stradanja Srba u Bradini

Ubijeno 48 civila, među kojima je bilo i dece, a u logorima su likvidirana još 22 žitelja ovog mesta – Od nekadašnjih 1.200 srpskih stanovnika, preostalo je svega dvoje

„Dolina Neretve je mesto bola i glasne tišine, koja i danas, 30 godina kasnije, jezivo odzvanja kao i tog 25. maja 1992. godine, kad je u Bradini počinjen strašni masakr nad nevinim srpskim civilima, među kojima je bilo i dece. U Bradini i okolnim selima, Konjicu i dolinom Neretve zločinci su izvršili etničko čišćenje, pripadnici muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija zatrli su srpsko ime. Danas samo ledeni mermerni spomenik i obnovljeni hram prkosno svedoče da su Srbi živeli na tom prostoru”, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik povodom tri decenije od stradanja Srba u Bradini i okolnim selima.

U napadu 25. maja 1992. godine na Bradinu kod Konjica, koja je do poslednjeg tragičnog sukoba u BiH bila naseljena većinski srpskim stanovništvom, pripadnici muslimanskih i hrvatskih ratnih snaga ubili su 48 nenaoružanih srpskih civila. Preostale su odveli u logore ili proterali. Opljačkali su, a potom i spalili sve srpske kuće, kao i Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg, sagrađenu daleke 1938. godine. Najstarija među ubijenima, pronađenim u masovnoj grobnici u porti crkve, bila je 85-godišnja Paula Vukosava, a najmlađi 11-godišnji Srđan Žuža. U logorima Musala i Čelebići umorena su još 22 stanovnika Bradine, dok se o sudbini njih petoro do danas nije ništa saznalo.

Tri decenije od jednog od najmonstruoznijih i još nekažnjenih zločina nad srpskim narodom obeleženo je u opustelom srpskom selu Bradina, u koje se, od predratnih više od 1.200 Srba, vratilo samo dvoje, penzionera. Nakon Svete liturgije i pomena svim žrtvama, koje je u obnovljenoj crkvi služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, položeni su venci na spomen-obeležje u porti crkve, na kojem su uklesana imena svih nevino ubijenih. Vladika Dimitrije poručio je da, prisećajući se žrtava, ne treba u srcu nositi mržnju, nego večnu utehu.

„Niko ko je bio sluga Božji nije izgubljen za Boga. Nijedno dete pravedno nije izgubljeno u Hristu vaskrslome”, kazao je vladika.

Konjički paroh Dejan Grčić rekao je da i ovo obeležavanje i sabiranje srpskog naroda pokazuje kolika je to bila žrtva i koliko je ljudi postradalo u Konjicu, u Bradini pogotovo.

„Naša snaga je snaga u Gospodu, ne u broju. Iako je ovde bilo mnogo srpskog stanovništva, sada je ostalo samo dvoje, naša snaga je u okupljanju, sabiramo se na svetu liturgiju i dok je tako, biće života ovde”, kazao je paroh.

Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH, rekao je novinarima da se zločin u Bradini „nikad ne sme zaboraviti” i da vlasti Srpske, uprkos opstrukcijama koje vrše pravosudne  institucije BiH, neće prestati da insistiraju da zločinci budu kažnjeni.

„Mi ćemo se svake godine ovde okupljati u pomen žrtvama, ali i da insistiramo da počinioci budu kažnjeni, da budu kažnjeni i oni po komandnoj odgovornosti, isto kao što i Srbe osuđuju”, poručio je Tomić.

Categories: Društvo

Leave a Reply