Kultura

Plesni festival u Mostaru okupio više od 1.700 plesača iz pet zemalja

Plesni festival ”Mo-stars Mediteran Open Dance 2022” okupio je danas u Mostaru više od 1.700 plesača iz 47 sportsko- plesnih klubova iz pet zemalja.

“Nalazimo se ovde u Mostaru na 3. međunarodnom plesnom festivalu na kojem će natecatelje ocenjivati 12 sudija iz SAD-a, Ukrajine, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore. Pleše 47 plesno- sportskih klubova iz 39 gradova, tačnije 1.723 plesača s više od 2.300 plesnih koreografija koje su razvrstane na dve bine”, rekla je Nataša Jekić, plesna koreografkinja i menadžerica Plesnog studija “Mo-Stars”.

Jekić je dodala će se moći videti više od 50 plesnih stilova i disciplina, od nekadašnjih latino, zumbe i sambe do modernih plesova, streeta, breakdancea, hip-hopa i drugo.

Osvrnula se i na činjenicu kako neki osporavaju plesu sportsku vrednost.

“Generalno, mi s područja bivše Jugoslavije ‘vodimo bitku’ s tim je li ples sport. Naravno da jest, u Olimpijskom je komitetu od 1997. godine. Ples je multidisciplinarna aktivnost, umetnost, terapija, hobi, a prvenstveno sport. Kroz jedan pokret iskazujete milion reči”, naglašava plesna koreografkinja.

Jekić je navela kako je nezgodno reći ko je favorit na takmičenju koje ima “široku paletu” kategorija.

“Imamo divne plesne klubove, poput ‘Sedmog vetra’ iz Splita, ‘Star’ Subotica, ‘Bitol’ iz Makedonije. Svi su jednako dobri, a nijanse će odlučiti pobednike”,izjavila je Jekić. (Novasloboda)

Categories: Kultura

Leave a Reply