Društvo

U Evropu stiže veliki oblak saharske prašine

Kancelarija za prognozu aerosola iz Kopernikus službe za nadzor atmosfere uočila je još jedan veliki oblak saharske prašine koji će se do 23. maja kretati na sever preko južne i centralne Evrope.

Podaci KAMS-a prate transport prašine svake godine i u svim fazama, uz napomenu da je ova godina pokazala, i nastavlja pokazivati, visoke nivoe širenja prašine širom Mediterana i delova Evrope.

Prognoze Kopernikus službe za nadzor atmosfere /CAMS/ od 17. maja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrednostima optičke dubine aerosola i koncentracije prašine koji putuje prema severu kroz zapadnu i centralnu Evropu.

Prašina je već stigla do Pirenejskog poluostrva, a prognoze koje pokazuju veće vrednosti stižu od 21. do 22. maja, dok će 22. maja prašina proći i centralnu Evropu. svake godine prati sve faze širenja prašine iz Sahare i pruža stalna ažurirana izveštaja o ozbiljnosti ovogodišnjeg širenja prašine, uključujući visoke vrednosti uočene u zapadnoj Evropi sredinom marta, kao i prašinu koja prelazi Atlantik prema Karibima, prenose mediji. 89 Kopernikus služba za kontrolu atmosfere prati i znatne oluje prašine koje su zahvatile Bliski istok tokom maja 2022

Categories: Društvo

Leave a Reply