Sport

U Sarajevu sahranjem legendarni “Štraus sa Grbavice” Ivica Osim, koji će dobiti ulicu u Beogradu

Legenda bosanskohercegovačkog fudbala Ivica Osim sahranjen je danas na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Na sahranu Osima, koji je preminuo 1. maja u austrijskom Gracu nekoliko dana pre 81. rođendana, došle su hiljade ljudi da se oproste.

Osim je sahranjen u Aleji velikana na Gradskom groblju Bare. Poslednji govor velikanu održao je čuveni operski pjevač Ivica Šarić, a potom je muzičar Mustafa Čizmić Čizma otpevao “Grbavicu” nakon čega je obavljen ukop.

Ranije danas je održana komemoracija u prostorijama Narodnog pozorišta u Sarajevu gde su se reči i dela popularnog Švabe prisetili velikani jugoslovenskog fudbala.

Pre polaska u Narodno pozorište na komemoraciju povodom smrti Ivice Osima, delegacija Fudbalskog saveza Srbije, koju čine zamenik predsednika Nenad Bjeković i selektor A tima Dragan Stojković, posetila je našu ambasadu u Sarajevu i zadržala se u kraćem i prijatnom razgovoru sa ambasadorom Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandrom Đorđevićem.

Tokom ovog razgovora, Stojković je otkrio jednu divnu informaciju koja će obradovati sve iskrene poklonike fudbala na prostoru celog regiona:

– Uoči puta za Sarajevo, imao sam razgovor sa čelnim ljudima grada Beograda i gotovo je izvesno da će jedna od ulica u našoj prestonici dobiti ime po legendarnom Ivici Osimu. On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija jednom divnom čoveku i fantastičnom fudbalskom stručnjaku odužiti na adekvatan način. Samo da budemo strpljivi, poznato je da mora da prođe tri godine od smrti da bi se ušlo u proceduru oko imena ulice – rekao je Stojković, a preneo sajt Fudbalskog saveza Srbije, i još jednom evocirao uspomene na čoveka sa kojim je imao fenomenalan odnos u reprezentaciji Jugoslavije:

Osim je rođen 6. maja 1941. godine u Sarajevu, a fudbalsku karijeru je počeo u Železničaru 1959. godine za koji je igrao do 1968. kada odlazi u nizozemski Cvole.

Ubrzo se vraća u Železničar, a 1970. prelazi u Francusku gde je nosio dresove Strazbura, Sedana i Valensijena.

Po završetku igračke karijere postao je trener Željezničara na čijoj klupi je sedeo od 1978. do 1986. godine kada je preuzeo reprezentaciju Jugoslavije na čijoj klupi je ostao do 1992. godine.

U sezoni 1991/1992 je vodio beogradski Partizan, a potom je prešao u Panatinaikos. Od 1994. do 2002. godine je vodio Šturm kojeg je pretvorio u austrijskog velikana, a 2003. godine je otišao u Japan.

Vodio je JEF Junajted do 2006. kada je postao selektor Japana. On je 16. novembra 2007. godine doživeo moždani udar zbog čega je morao da završi trenersku karijeru.

Ostaće upamćen ne samo po veštinama na fudbalskom terenu, trenerskom umeću, već i po svojim izjavama i specifičnom pogledu na svet. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Sport

Leave a Reply