Društvo

TRADICIJA: Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca

Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.

Obeležavanje slave počelo je u službom u crkvi Prestvete Bogorodice.

Liturgiju je pred okupljenim vernicima služio paroh goraždevacčki Nenad Našpalić, sveštenik budvanski Petar Cerović a u litijama su učestvovali i monasi manastira Visoki Dečani.

Ove godine bilo je znatno više učesnika u litiji ali i gostiju koji ovog vikenda boorave u Goraždevcu.

“Danas sam presrećna što sam ovde, svake godine dolazim, odavde sam, prelepo je i treba ovo doživeti”, rekla je Svetlana Krstović koja živi u Beogradu.

“Na današnji dan slavimo ovog proroka u Goraždevcu, ovo je prelepo, prvi put sam ovde. Drago mi je da ova srpska sredina ima puno mladih ljudi odakle god da su došli”, rekao je doktor Mlađan Rašić iz Dobrotina.

Među brojnim gostima je i Andrija Mandić jedan od lidera Demokratskog fronta iz Crne Gore, predstavnici grada Bijeljina i predstavnici privremenih organa kosovskih opština.

“Ovo mi je novo iskustvo, predivno se osećamo i ja i moji prijatelji koji smo danas došli ovde. Blagodarimo na dočeku domaćinu Milošu Dimitrijeviću i njegovim saradnicima. Ovo je veliki dan ne samo za Goraždevac već i preostale Srbe u Metohiji i za čitavu pokrajinu i svojevrsni zavet da nas ovakve stvari i u budućnosti okupljaju“, kaže Milenko Jovanović, predsednik PO Opštine Đakovica.

„Moja lična osećanja su posebna. Danas smo bili na službi, išli litijom kroz ovo selo. Ovi običaji su stvarno predivni. Mi iz Republike Srpske imamo posebne emocije o ovoj kolevci“, rekao je Predrag Petričević iz gradske uprave Bijeljine.

“Srećan sam što sam sa svojim narodom u Metohiji. Kada se uzme u obzir da je nacionalni identitet čitavog srpskog naroda, pa i onih koji su u rasejanju, počiva na kosovskom zavetu koji nas sve spaja, onda možemo da procenimo da danas u Metohiji i na Kosovu ima naših sunarodnika koji su spremni da se bore za taj zavet, za svoju kuću, za položaje srpskog naroda. Sve oči su uprete ka Kosovu i Metohiji, to je ugaoni kamen našeg nacionalnog identita”, rekao je lider Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Nakon tradicionalnih verskih običaja svi gosti ali i žitelji Goraždevca pozvani su na ručak koji je organizovao privremeni organ za opštinu Peć, na kojoj su uručene zahvalnice.

Sveti prorok Jeremija važi za zaštitnika Goraždevca od kad postoji ovo metohijsko selo. Ovogodišnji svečar je bila porodica Vučetić, koja je deo slavskog kolača za narednu godinu predala porodici Kastratović . Na čelu sa krstonošom, litije su okružile selo i na zapisima urezali krstove koji su po verovanju zaštita sela. Izvor-foto:radiogoraždevac

Categories: Društvo

Leave a Reply