Kultura

Večeras  otvoren 58. festival „Joakim Vujić” u kragujevačkom Teatru

Pod sloganom „Joakim u svojoj kući” večeras je u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu otvoren 58. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić”.

Od 7. do 14. maja kragujevačka publika će u izboru selektora festivala Zorana Karajića moći da pogleda osam predstava pozorišta iz Niša, Leskovca, Šapca, Kraljeva, Pirota, Kruševca, Užica i grada domaćina, Kragujevca.

Festival je otvorila predstava „Na rubu pameti – Jedne pijane novembarske noći 1918.”, domaćina smotre, kragujevačkog pozorišta koju je po motivima dela Miroslava Krleže režirao Marko Misirača. O najboljoj predstavi i nagradama koje se dodeljuju odlučivaće žiri u sastavu – Ivana Nedeljković, glumica, mr Nemanja Ranković, glumac i reditelj, i Snežana Kovačević, kostimografkinja. Žiri će dodeliti nagrade u sedam kategorija: nagrada za najbolju dramsku predstavu u celini, nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolju scenografiju, nagrada za najbolju kostimografiju, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (četiri ravnopravne nagrade), nagrada najboljem mladom glumcu i specijalnu nagradu – za neki od segmenata pozorišne igre koji nije obuhvaćen glavnim nagradama. Posebnu nagradu dodeljuje Okrugli sto kritike u sastavu – dr Zoran Maksimović, moderator okruglog stola, Miloš Latinović, kritičar, i Aleksandra Jovanović, kritičarka. Predstave se igraju na velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra sa početkom u 20 časova, a zanimljiv prateći program organizovan tokom trajanja Festivala otvoren je za sve zainteresovane posetioce.

Sutra, u nedelju 8. maja na repertoaru festivala je predstava „Oslobođenje Skoplja” Dušana Jovanovića, koprodukcija narodnih pozorišta iz Niša i Leskovca u režiji Gorčina Stojanovića.

PRATEĆI PROGRAM

4. maj – 4. jun   Foaje Knjaževsko-srpskog teatra

Izložba „Mija Aleksić – biti glumac“, organizator Dom omladine Kragujevac, produkcija Kulturni centar Gornji Milanovac

10. maj 12.00 časova   Mala scena Knjaževsko-srpskog teatra  

Radionica „Dramatizacija savremene književnosti – izazovi i rešenja“,

Miloš Latinović, književnik

11. maj 12.00 časova  Mala scena Knjaževsko-srpskog teatra  

Predavanje „Misli Jovana Sterije Popovića o pozorištu i glumi“,

dr Nemanja Savković, docent na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini

13. maj 18.00 časova   Mala scena Knjaževsko-srpskog teatra

Predavanje „Joakim Vujić: srpskog pozorišta kamen odbačeni, kamen ugaoni“,

dr Isidora Popović, teatrolog

14. maj 18.00 časova   Mala scena Knjaževsko-srpskog teatra  

Predstavljanje monografije „Snežana Kovačević: tihi majstor velikog umeća“,

Zoran Jeremić, priređivač monografije, Zoran Žeravčić, izdavač „Kolektiv“ Užice i mr Nemanja Ranković, glumac i reditelj

Sve predstave na festivalu počinju u 20 sati.

Categories: Kultura

Leave a Reply