Društvo

Originalno pismo Nikole Tesle otkriva tajnu njegove nacionalne pripadnosti

Nedavno je predsednica Društva „Mihajlo Pupin“, Aleksandra Ninković Tašić, gostujući u emisiji Radio Beograda 2, prvi put pokazala i pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu u kome poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

„Ja sam Srbin, nema veze gde sam rođen, to se tada zvalo Austrija, ali ja sam, po svojoj majci Srbin koji pripada najstarijoj rasi koja čini srpstvo“, napisao je Nikola Tesla u pismu svome prijatelju. 

„Originalno pismo koje sam, sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike, brani Nikolu Teslu njegovim rečima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine“, istakla je Aleksandra Ninković Tašić, preneoi je sajt RTS-a na kojem je objavljena i fotografija Teslinog pisma.

Aleksandra Nikolić Tašić je podsetila i na pismo našeg velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, koje je ranije već objavljeno.

„Ne postoji narod koji je stradao više od srpskog naroda. Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pesnik Gete o srpskim narodnim pesmama. A šta mislite da bi rekao da je bio Srbin?“, napisao je Nikola Tesla 1895. godine.

„Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj biblioteci i ne dozvoljavaju da padne u zaborav, kao što mi to činimo“, dodala je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji Radio Beograda 2.Agencije i portali, sputniknews.rs,rts

Categories: Društvo

Leave a Reply