Društvo

TU OKO NAS: Gradonačelnica Preševa traži preispitivanje kosovskih mera protiv kovida

Gradonačelnica Preševa Ardita Sinani smatra da su nove mere koje je usvojila vlada u Prištini o ulasku na Kosovo značajno ograničile slobodu kretanja stanovnika te opštine.

Ona je na Fejsbuku napisala da je odluka Vlade Kosova o opštim i posebnim merama za prevenciju i kontrolu pandemije kovid-19, koja je stupila na snagu 22. januara, značajno ograničila slobodu kretanja građana opštine Preševo.

Podsetimo, za ulazak na Kosovo neophodna je potvrda o vakcinaciji sa tri doze protiv kovida-19. U obzir dolazi i potvrda o dve primljene doze, ali mora biti praćena sertifikatom o negativnpm PCR testu, ne starijem od 48 sati.

„S obzirom da veliki broj građana ne može da primi treću dozu jer nije prošlo dovoljno meseci od druge, a da mnogi naši sunarodnici nemaju finansijskih sredstava da urade PCR test, ova mera ograničava slobodu kretanja između naše opštine i Kosova, gde rade, studiraju, oporavljaju se ili čak posećuju svoje porodice. Svesna zaoštrenosti situacije sa pandemijom kovid-19, pozivam Vladu Kosova da preispita relevantnu odluku ili je dopuni u pravcu olakšavanja slobode kretanja građana našeg regiona“, navela je ona.

Podsetimo, nove pooštrene opšte i specifične mere za sprečavanje i borbu protiv kovida-19 koje će važiće do 4. februara. Državljani Kosova koji ulaze na Kosovo, ukoliko ne poseduju potvrdu o vakcinaciji sa dve doze vakcine protiv kovida-19, moraće da provedu u samoizolaciji sedam dana. Izvor:radiokim.com,,kosovoPress

Categories: Društvo

Leave a Reply