Društvo

AKTUELNO: Helikopteri nadleću centar grada, suzavac i vodeni topovi ponovo na ulicama Brisela

Iako su demonstracije najavljene kao mirne, na kraju je došlo do intervencije policije, uz korišćenje suzavca i vodenih topova protiv okupljenih.

Organizatori protesta su udruženje „Ujedinjeni Evropljani“, u saradnji sa pokretom „Demonstracije širom sveta za slobodu“, uz učešće 600 lokalnih evropskih organizacija, poručuju da u pitanju nisu politički protesti niti protesti protiv vakcinacije, već da im je cilj da ukažu na nekorektan način na koji vlasti uvode restriktivne mere širom EU.

Demonstranti su u Belgiju stigli i iz okolnih zemlja, na prvom mestu Francuske, Holandije i Nemačke, a u šetnji ulicama Brisela pozivali su na poštovanje slobode, demokratije, ljudskih prava i ustava.

Sa pozornice u parku Sankontiner, koji se nalazi u blizini sedišta najvažnijih EU institucija, organizatori protesta pozvali su na poštovanje prava građana da se izjasne o merama koje se uvode cilju u suzbijanja pandemije i osudili dosadašnju politiku, po kojoj su se zdravstvene mere usvajale prvenstveno na političkom nivou.

Posle tri sata protesta građani su polako počeli da se razilaze, a policijski helikopteri i dalje nadeleću centar Brisela koji je bloikiran policijskim kordonima. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply