Kultura

Danas počinje snimanje dokumentarnog filma „Svedok“

U Kravici kod Bratunca danas je počelo snimanje dokumentarnog istorijsko-biografskog filma „Svjedok“ režisera Denisa Bojića, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Režiser je ovom prilikom rekao da je Kravica prva od pet lokacija na kojoj će biti snimani kadrovi za film koji govori o masovnim srpskim stradanjima i podsjeća na rad pokojnog doktora Zorana Stankovića sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu.

Stanković je u ratnim godinama u BiH, na tadašnjem prostoru Republike Srpske, obavio veliki broj obdukcija i identifikacija srpskih civila i vojnika ubijenih u masovnim zločinima, koje su počinili pripadnici muslimanskih i hrvatskih vojnih snaga.

Biće to priča o ekshumacijama iz masovnih grobnica u Kravici, Mrkonjić Gradu, Zvorniku, Brodu i Šekovićima, gdje će se vršiti snimanje.

Ovo je prilika da se podijeli tuga i emocija, te iskaže duboko poštovanje prema žrtvama i doktoru Zoranu Stankoviću.

Snimanje i povorka sećanja u Kravici počelo je u 10.00 časova i kako je najavljeno trajaće četiri časa.

U tom periodu biće zatvoren za saobraćaj magistralni put Bratunac-Konjević polje i vozila će biti usmjeravana na alternativni putni pravac Bratunac-Drinjača-Zvornik i Bratunac-Drinjača-Milići.

Kolonom sećanja u Kravici će danas biti odata počast žrtvama stradalim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u ovom mjestu. Iz RTRS-a su ranije naveli da je, u dogovoru sa svim opštinama i učesnicima, usaglašen i plan snimanja ostalih „Povorki sjećanja“.

Povorka sećanja u Mrkonjić Gradu biće snimana 6. februara, u Brodu 13. februara, Šekovićima 20. februara, a Zvorniku 27. februara, navedeno je u saopštenju. Izvor-foto:zvornikdanas.com

Categories: Kultura

Leave a Reply