Društvo

SAZNAJEMO-Sistem podesivih sočiva: Epl razvija naočare koje će same određivati dioptriju

U najavi, nove Epl naočare mogu da poprave vid, iako ova infromacija za sada nije zvanično potvrđena.

Ideja o korekciji vida se zasniva na patentu pod kojim su Epl Glas zavedene. Naziv patenta Epl Glas ukazuje da je reč o podesivom sistemu sočiva.

Prema nekim informacijama Epl Glas imaju samostalnu funkciju da prepoznaju potrebe korisnika kada je u pitanju njihov vid. Korisnik ne mora da ide od očnog lekara već može da se koristi automatskim podešavanjem položaja sočiva tako da njegov vid bude najbolji moguć. Svako može da se koristi ovom funkcijom na jednostavan način.

Svake Epl Glas naočale sadrže jedno ili više podesivih sočiva od kojih je svako konfigurisano da se poravna sa očima korisnika. Neka od sočiva imaju u sebi tečne kristale koji imaju u ovom slučaju značajnu funkciju u pružanju boljih uslova za vid. Tečni kristali su pod kontrolom funkcija ovih naočara tako da pružaju jasniju sliku korisniku.

Kako bi ovaj sistem bio moguć jasno je da će Epl Glas imati kontrolno kolo i senzore koji prate pogled korisnika. Sa pomeranjem pogleda korisnika očekuje se da će se sistem sočiva podešavati prema potrebi (kratkovidost, dalekovidost, itd). Ovaj patent sa jedne strane zvuči odlično za sve one koji imaju probleme sa vidom. Sa druge strane zvuči prilično jezivo za sve očne lekare.

Prema patentu koji je Epl prijavio očni lekari više nisu potrebni kada je u pitanju određivanje dioptrije. Ugroženi su i optičari jer se sočiva Epl Glas samostalno podešavaju prema potrebi korisnika. Zvuči zaista fantastično sa jedne strane i prilično nerealno sa druge strane. Zato je važno naglasiti da je Epl do sada predao brojne patente koji se nikada nisu pojavili na tržištu.

Iako se šuška da će se Epl Glas pojaviti, još uvek nije poznato kada. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply