Kultura

LESKOVAC: Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ osvojila desetak priznanja na dva međunarodna festivala dečijeg stvaralašta

Nakon što je na 18. Međunarodnom salonu stripa u Velesu u Makedoniji avgusta, na 6. Mostarskom strip vikendu i na 4. Festivalu istorijskog stripa u Brašovu u Rumuniji oktobra Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” osvojila sedam priznanja iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Rumunije, usledio je novi niz nagrada. Na dva domaća festivala međunarodnog karaktera usmerena na dečije stvaralaštvo, polaznici Leeskovačke škole stripa ostvarili su više nego zapažen uspeh. Na likovnom konkursu 3. Festivalu dečijeg stvaralaštva “Umetnik iz školske klupe” održanom u organizaciji Narodne biblioteke “Radoje Domanović” u Leskovcu, u konkurenciji od skoro 1300 dece polaznica Škole stripa Iva Cvetković osvojila je prvu nagradu u starosnoj kategoriji od I do IV  razreda, Andrej Stanojević treću nagradu u kategoriji od V do VIII razreda, a Katarina Hadži Jovančić prvu nagradu u kategoriji srednjih škola. Sem toga, Strahinja Spasić nagrađen je pohvalom u srenjoškolskoj kategoriji. Na Međunarodni konkurs  za strip kaiš u organizaciji Dečijeg kulturnog centra u Beogradu ove godine stiglo je preko 1850 radova iz Srbije, Severne Makedonije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Italije, Ukrajine,  Belorusije, Zambije, Gambije i Kenije. U toj, nikad jačoj konkurenciji Anastasija Vidanović osvojila je treću nagradu a individualne pohvale zavredile su su Dunja Avramović i Katarina Hadži Jovančić. Takođe, pohvalom za kolekciju nagrađena je Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” – polaznice Jana Stojanović, Iva Cvetković, Natalija Janković kao i njihova direktna mentorka, Marijana Kostić, i sama bivša polaznica škole.

Leskovačka škola stripa je u protekloj 2021. godini ostvarila direktnu prekograničnu saradnju u oblasti kulture sa Albanijom, Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom i Grčkom, gde su održavane prezentacije, radionice i predavanja, ali gde su i osvajane brojne nagrade na festivalima i konkursima. Poseban kuriozitet je jedino zvanično gostovanje i predstavljanja srpskog stripa ikada u Albaniji u Tirani i Draču avgusta 2021, kao i osvojanje prve nagrade u Rumuniji u istoriji domaće devete umetnosti u oktobru prošle godine.

Categories: Kultura

Leave a Reply