Sport

FIFA na online samitu promoviše Svetsko prvenstvo svake druge godine

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) ponovno je promovisala ideju o održavanju dvogodišnjeg Svetskog prvenstva na takozvanom Svetskom samitu o budućnosti fudbala. Ona je to potkrepila finansijskim aspektom na online događaju, ali se ne očekuje da će uveriti protivnike tog projekta, posebno evropsku i južnoameričku federaciju.

Prema nemačkoj novinskoj agenciji DPA, FIFA je promovisala studije firmi za istraživanje tržišta Nielsen i OpenEconomics. Kako je objasnila FIFA, organizacijom SP svake druge godine povećali bi se prihodi za oko 3,9 milijardi eura za četiri godine.

Krovna federacija  napominje da bi u prvom četverogodišnjem ciklusu za razvoj fudbala mogla podeliti 3,1 milijardu eura. Za 211 članova FIFA-e povećanje prihoda značilo bi dodatnu uplatu od oko 14 miliona eura. Evropska fudbalska federacija (UEFA) i južnoamerička CONMEBOL oštro se protive češćim svetskim prvenstvima, za koje se FIFA zalaže nakon 2024. godine.  UEFA  je nedavno predstavila studiju o smanjenju prihoda nacionalnih saveza.(Fena)

Categories: Sport

Leave a Reply