Sport

FUDBAL: Nova pravila igre – FIFA objavljuje rat menadžerima

FIFA novim propisom kojeg želi staviti na snagu od 1. jula 2022. godine nastoji menadžere fudbalera staviti pod kontrolu.

Svetska fudbalska federacija nastoji sprečiti menadžere, advokate, članove porodica ili bilo kojeg zastupnika igrača da naplaćuju milionske iznose za transfere.

Trenutno ne postoji definisan pravilnik o provizijama menadžera. Preporuka FIFA-e je da one ne prelaze tri posto. To je utopija, jer su zastupnici u prošloj sezoni naplatili 450 miliona eura.

FIFA želi kontrolisati rad menadžera na način da formira novo telo unutar same organizacije. Od 2015. godine FIFA je prepustila da nacionalni savezi upravljaju ovim pitanjem.

Krovna kuća svetskog fudbala kreiraće sistem u kojem će upravljati svim isplatama. Novac za provizije više neće ići od kluba do menadžera, već će ići prema FIFA-i, koja bi vršila isplate zastupnicima, ne veće od šest posto, piše Marca.

Tako bi bilo nemoguće da menadžeri naplaćuju enormne provizije od transfera, recimo, od prelaska Paula Pogbe iz Juventusa u Manchester United (105 miliona eura), inkasirano 48 miliona eura.

Jasno je da menadžeri neće pristati na nova pravila igre, a tužba je već spremna.

Categories: Sport

Leave a Reply