Društvo

Stano: Priština da dozvoli posetu Petkoviću Kosovu i Metohiji

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je danas Prištinu da ponovo razmotri odluku kojom je direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo i da tu posetu dozvoli.

„Znamo da je poseta gospodina Petkovića bila adekvatno najavljena i u skladu sa sporazumom o posetama zvaničnika. Pozivamo Kosovo da razmotri svoju odluku i dozvoli ovu posetu“, rekao je Stano.

Na pitanje da li će EU reagovati nakon ponovnog odbijanja vlasti u Prištini da zvaničnicima iz Beograda omogući ulazak na Kosovo, u Briselu naglašavaju da su ministri spoljnih poslova EU, sa sastanka Saveta EU jasno poručili da očekuju da se poštuju i primene svi prethodno postignuti sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine i da se na konstruktivan način nastavi sa razgovorima.

„Ovaj poziv 27 zemlja članica uključuje i dogovor o zvaničnim posetama, što je važan deo normalizacije odnosa i doprinosi napretku u dijalogu“, zaključio je Stano.

Podsetimo, Petru Petkoviću su pristinske privremene i nepriznate institucije ponovo zabranile ulazak na Kosovo i Metohiju , a povod njegovog dolaska je bila poseta manastiru Visoki Dečani, koji danas obeležava svoju ktitrosku slavu.

Categories: Društvo

Leave a Reply