Društvo

AKTUELNO:Najverovatnije po scenariju Kockastih iz ‘’lijepe njihove’’ i srbomrzitelja iz EU, KOSTT više ne pokriva troškove struje za sever Kosova i Metohije. Mihajlović: Odluka KOSTT najbrutalniji pritisak na Srbe

Predsednik odbora Кosovskometohijskog operatera prenosnog sistema električne energije (КOSTT) Jeton Mehmeti izjavio je da to preduzeće više neće pokrivati troškove struje u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Кosova i Metohiji.

Mehmeti je za Indeksonlajn rekao da je tokom ovog meseca obustavljena dodela sredstava, jer je istekao sporazum između КOSTT i vlade Кosova.

Sporazum je predviđao oslobađanje vlade Кosova od plaćanja 11 miliona evra za regulisanje troškova utrošene električne energije u četiri severne opštine. Vlada Кosova se, na osnovu sporazuma, obavezala da u roku od šest meseci obezbedi proces ulaska u sistem naplate potrošačima u četiri opštine na severu Кosova. Preporuka, iako izglasana u kosovskom parlamentu, nije ispunjena.

Mehmeti je, između ostalog, rekao da je od 2017. godine dug za struju za četiri severne opštine 27.806.000 evra, od čega je 10 miliona izdvojila Vlada Кosova, a više od 17 miliona КOSTT.

Kako prenose brojni mediji i poratli pojedini zaposlenici i Srbi sa severa Kosova i Metohije smatraju da je ovaj potez Najverovatnije po scenariju Kockastih iz ‘’lijepe njihove’’ i srbomrzitelja iz EU, KOSTT više ne pokriva troškove struje za sever Kosova i Metohije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je odluka Kosovskometohijskog operatera prenosnog sistema električne energije (KOSTT) da više ne pokriva troškove električne energije u četiri opštine na Kosovu gde većinu čine Srbi najbrutalniji pritisak na srpsko stanovništvo.

Mihajlovićeva je u saopštenju navela da je „ovo još jedna u nizu laži i organizovana ujdurma protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohji“, saopštio je njen kabinet.

„Dug od 17 miliona evra koji je KOSTT prijavio do decembra 2020. je laž, jer je do decembra snabdevanje severa išlo direktno iz Srbije“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je KOSTT operator prenosnog sistema, a da isporuku krajnjim korisnicima vrši distributer.

Prema njenim rečima, nema dokaza da se ovde radi o potrošnji na severu Kosova.

„KOSTT je insistirao da bude operator prenosnog sistema, a na ovaj način pokazuje nesposobnost za tako nešto“, rekla je ona.

Prema rečima Mihajlovićeve, KOSTT se „lažno sertifikovao“ na imovini Srbije, a za čije korišćenje osnov ne postoji.

„Treba reći i to da je Priština turskom operatoru prodala distributivni sistem, tačnije mrežu koja je u vlasništvu Srbije“, rekla je ona.

Navela je da „privremeni organi u Prištini takođe nisu dozvolili rad srpskih snabdevača i distributera“, čime je, kako je ukazala, direktno prekršen Briselski sporazum.

Istakla je da je „cilj je da se Srbi ostave bez električne energije i u dugovima“, te da se, kako je ocenila, „izvrši pritisak na njih i još jednom da im se poruči da nisu rado viđeni u njihovoj lažnoj državi“.

„Priština se za pregovaračkim stolom u Briselu ponaša nekonstruktivno i samo zna da ucenjuje, a rešavanje najvažnijih problema za normalan život građana joj je totalno nebitno“, rekla je ona.

Navela je i da je „sada jasno zašto je potrebno što pre formirati Zajednica srpskih opština, kako bi Srbi na Kosovu i Metohiji mogli normalno da žive“. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply