Kultura

Počeli Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’

Danas su u Gornjem Selu kod Prizrena počeli dvodnevni Pesnički susreti „Lazar Vučković“ posvećeni jednom od najvažnijih savremenih pesnika Kosova i Metohije.

Ova književna manifestacija počela je polaganjem venca i paljenjem sveća na spomenik pesniku, a nastavljena je u njegovoj rodnoj kući. Susrete je otvorila direktorka Novinsko-izdavačke ustanove „Panorama – Jedinstvo“ Rada Komazec koja je istakla da je Vučković ostavio značajno delo za savremeu srpsku poeziju.

„Lazar se pojavio kao pokretački dar, izmenio je estetiku i duh tadašnje poezije na KiM. O svom zavičaju pisao je najlepše stihove poetskim akvarelima, a njegova suptilna filozofija i slojevitost pesmama je nešto što će da traje, kao što će da traju i ovi susreti koji se održavaju njemu u čast. Ovi susreti u organizaciji Panorame-Jedinstvo imaju poseban šarm i posebnu emociju, ne samo živu pesničku reč, nego i našu ljudsku emociju da prisustvujemo nečemu što traje i što ima tradiciju“.

Porodica Vučković je dočekala petnaestak književnih stvaralaca sa KiM i zahvalia im se što čuvaju sećanje na njihovog člana porodice. Sevdalinka Vučković je rekla da je to važno ne samo za porodicu, već za čitav ovaj kraj.

U rodnjoj kući gde je pesnike dočekao brat Larazara Vučkovića, Slobodan, svoje stihove su govorili pesnici Bata Milanović i Živojin Rakočević. Program je vodila glumica Narodnog pozorišta u Prištini Jasmina Stojiljković.

Pesnički susreti se nastavljaju večeras u Domu kulture velikim književnim časom i dodelom nagrada za najbolju poeziju u časopisu Stremljenja u proteklih godinu dana.

Drugi dan manifestacije održaće se u porti crkve u Bostanu kod Novog Brda.

Susreti se održavaju od 1969. godine u znak sećanja na prerano preminulog pesnika i novinara koji se tri godine ranije utopio u Ohridskom jezeru zajedno sa pesnikom Blažom Šćepanovićem. Obojica su tada učestvovala na „Struškim večerima poezije“. Izvor: Agencije i portali, foto: Žika Rakočević

Categories: Kultura

Leave a Reply