Društvo

U Sarajevu počela NATO godišnja konferencija po OCC E&F programu

NATO godišnja konferencija po Programu ocenjivanja operativnih sposobnosti (OCC E&F) održava se u periodu od 13. do 15. oktobra ove godine u hotelu Hills u Sarajevu.

Domaćin godišnje konferencije su Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH), uz učešće predstavnika NATO komandi na čelu s NATO-ovom Vrhovnom komandom savezničkih snaga u Evropi (SHAPE), kao i predstavnika 28 partnerskih država.

Cilj održavanja konferencije predstavlja razmenu informacija o dostignutim rezultatima u okviru OCC E&F programa i alata koji podržavaju evaluaciju jedinica i aktivnosti svake od država partnera, te koordinaciju predstojećih aktivnosti po navedenom programu.

NATO Program operativnih sposobnosti je mehanizam Programa „Partnerstvo za mir“ kroz koji se vrši obuka i ocenjivanje unapred deklarisanih jedinica prema NATO standardima.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su od 2011. godine počele s primenom OCC E&F programa i do 2018. godine je uspešno sertifikovano 11 jedinica OSBiH koje su od NATO ocenjivača ocenjeni kao borbeno spremni, a od 2018. godine OSBiH su u procesu ocenjivanja i sertifikovanja jedinice nivoa bataljona (INF-L-BNG), koja je planirana da 2022. završi četverogodišnji ciklus ocenjivanja.

Program je u sinergiji s Partnerskim ciljem OSBiH „Doprinos borbenom jedinicom“, kao i smjernicama Ministarstva odbrane BiH da, najkasnije do 2023. godine, OSBiH imaju 8 posto spremnih pripadnika za učešće u „NATO-vođenim operacijama i međunarodnim operacijama podrške miru“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH. Agencije i portali,krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply