Društvo

Eparhija raško-prizrenska poziva na smirivanje situacije, Mladić upucan sa ledja, povredjeno 10 gradjana. Po scenariju ‘’kockastih’’ iz lijepe njihove ‘’nepriznati’’ terorišu do etničko čistog Kosova i Metohije.

Povodom jutrošnje akcije Кosovske policije na severu Кosova i Metohije, pri čemu je  upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije, stoji u saopštenju.

Prema podacima bolnice iz Severne Mitrovice najmanje jedna osoba srpske nacionalnosti je ranjena vatrenim oružjem od strane policije, a mediji saopštavaju da je broj povređenih veći.

„Upotreba sile od strane albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i preti da izazove ogromnu bezbednosnu nestabilnost. Eparhija raško-prizrenska najoštrije apeluje da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira“, navodi se  u saopštenju.

Takođe, Eparhija apeluje na međunarodne snage КFOR-a i EULEКS-a da hitno uspostave mir i red i zaštite građane od nasilnog ponašanja policije, a građane pozivaju na maksimalnu uzdržanost.

Srbi u severnom delu Kosova i Metohije su ogorčeni, zabrinuti za živote i opstanak. Svi u glas poručuju: Po scenariju ‘’kockastih’’ iz lijepe njihove ‘’nepriznati’’ terorišu do etničko čistog Kosova i Metohije. To su saopštili i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa kojim su razgovarali u Raškoj. Oni traže od predsednika Srbije da ih zaštiti kao vrhovni komandant.

Zlatan Elek je potvrdio da je u današnjoj akciji specijalnih jedinica Kosovske policije, povređeno 10 lica iz Kosovske Mitrovice i Zvečana.

“Osmoro njih je povređeno gumenim mecima, šok-bombama i vatrenim oružjem. Nažalost, i suzavcem. Jedan od povređenih je S. S. (1985), dečko koji je upucan sa leđa u predelu desne lopatice, gde ima i prelom, zatim, prelom drugog rebra i povredu krvnih sudova vrata. Maltene, metak mu je izašao na prednju stranu vrata. Upravo je završena hirurška intervencija, izvađen metak, zaustavljeno krvarenje i on se nalazi u jedinici intenzivne nege. Trenutno je stabilnog zdravstvenog stanja. Biće pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom naših najboljih lekara i verujem da će tok ovog povređivanja ići u pozitivnom smeru”, rekao je on.

Elek je dodao da je još jedna osoba povređena udarcem u predelu grudnog koša, da se nalazi u fazi dijagnostikovanja, te da će biti smeštena na odeljenje hirurgije.

Vršilac dužnosti direktora KBC-a istakao je da osmoro povređenih nije želelo da ostane na bolničkom lečenju, jer su se, kako kaže, hitno vratili da budu sa ostalim građanima na terenu. Izvor-foto: Agencije i portali, kossev, radiokim,

Categories: Društvo

Leave a Reply