Sport

Toni Kukoč uvršten u košarkašku Kuću slavnih

Bivši jugoslovenski i hrvatski košarkaški reprezentativac Toni Kukoč uvršten je u subotu u Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu, a uveo ga je jedan od najboljih košarkaša svih vremena i njegov suigrač u Chicago Bullsima Michael Jordan.

Chicago Bullsi su ga za Kuću slavnih nominovali 2014. godine, a Kukoč je u nju ušao iz osmog pokušaja. On je peti Hrvat koji ima svoje mesto u toj kući. Pre njega, ta je čast ukazana Krešimiru Ćosiću 1996. godine, Draženu Petroviću 2002. godine, Mirku Novoselu 2007. i Dini Rađi 2018. godine, prenosi Hina.

“Počeo sam sa sportom kada sam imao osam godina, sa stonim tenisom i fudbalom, pa s 15 košarkom. Moju karijeru su definisala dva tima – Jugoplasitika iz Splita i Chicago Bulls. Split, moj rodni grad je jedan od najvećih sportskih gradova u istoriji i dao je jako puno velikih sportskih imena”, započeo je svoj govor Kukoč, koji je iskoristio priliku da se zahvali roditeljima, porodicii i svim trenerima s kojima je radio kao i suigračima s kojima je igrao.

“U međunarodnoj karijeri igrao sam za dve zemlje – Jugoslaviju i Hrvatsku – i imao sam velikih uspeha s njima. Igrao sam s velikim imenima u tim reprezentacijama, koji su i sami članovi Kuće slavnih – poput pokojnog Dražena Petrovića, Dine Rađe, Vlade Divca”, dodao je.

“A igrao sam i s još nekim velikim imenima. Tu želim zahvaliti Michaelu Jordanu i Scottieu Pippenu, što su me ‘razbili’ na Olimpijskim igrama 1992. godine i terali me da radim još više kako bih bio važan član Bullsa”, kazao je Kukoč.

Kukoč je karijeru počeo u Jugoplastici, gdje je igrao od 1987. do 1991. godine, a onda je prošao u Benetton, gdje je bio do 1993. godine, kada prelazi u NBA. Tamo je proveo 13 godina do 2006. godine, a igrao je za Chicago Bullse, Philadelphia 76erse, Atlanta Hawkse i Milwaukee Buckse. S Chicago Bullsima je tri puta osvajao naslov NBA prvaka i bio je proglašen najboljim šestim igračem najjače lige sveta. U 846 odigrane utakmice u NBA imao je prosek od 11,6 koševa, 4,2 skoka i 3,7 asistencija.

S Jugoplastikom je osvojio četiri naslova prvaka Jugoslavije i dva kupa, a s Benettonom italijansku ligu i kup. Tri puta je osvajao Evropski kup prvaka (1989. i 1990. s Jugoplastikom i 1991. s POP84) i tri je puta proglašen najboljim igračem Final Foura (s Jugoplastikom dva puta i s Benettonom jednom), te je devet puta kao igrač osvojio dve prestižne evropske nagrade (Evroscar i Mister Evropa).

S reprezentacijom Hrvatske osvojio je olimpijsko srebro u Barceloni 1992. godine, te dve bronze na evropskom i jednu na svetskom prvenstvu. Pre toga je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio olimpijsko srebro 1988. godine, te svetsko zlato, dva evropska zlata i jednu bronzu.

Uz Kukoča su u Kuću slavnih primljeni Bill Russell kao trener te Paul Pierce, Chris Webber i Chris Bosh kao igrači.

Categories: Sport

Leave a Reply