Kultura

Leskovačka škola stripa na medjnarodnom strip projektu ’’CAN for Balkan’’ u Tirani i Albaniji

Gostovanjem Leskovačke škole stripa u Tirani u oviru projekta „CAN for Balkans“, što je prvi put da su srpski strip autori zvanično gostovali u Albaniji, otpočeo je još jedan od mnogobrojnih medjunarodnih saradnji leskovačkih ’’stripadžija’’.

U okviru međunarodnog strip projekta „CAN for Balkans“  koji se realizuje uz podršku Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa sa Konzorcijum partnera iz Albanije, Belgije, Makedonije, Rumunije i Srbije, Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ iz Leskovca radi na stvaranju prekogranične kulturne mreže koja treba da olakša saradnji između umetnika i stručnjaka iz sveta istorijskog stripa na zapadnom Balkanu i Evropske unije. U sklopu tog programa delegacija Leskovačke škole stripa u sastavu Aleksandar Stamenković, Aleksa Gajić, Marija Lukić, Tiberiu Beka i Marko Stojanović prisustvovala je od 29. jula do 1. avgusta Međunarodnoj strip konferenciji koju je organizovao albanski parner, Nacionalni istorijski muzej u Tirani. Predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović prezentovao je srpski strip tokom programa konferencije koji su bili održani ne samo u Tirani več i u Draču pred publikom sastavljenom od čeonih ljudi albanskog stripa, kao i od gostiju iz Belgije, Makedonije i Rumunije. Dr Špend Bengu, međurnarodno priznat kao najeminentniji stručnjak za strip i grafiku u Albaniji, kojem je domaćin poverio da izvrši do sada najobimniju prezentaciju  albanskog stripa tokom manifestacije, potvrdio je da ovo bio prvi put da su srpski strip autori u zvaničnoj poseti ovoj zemlji. Nakon promocije, za koju je na debati koja je posle nje usledila izrečeno da je u pitanju jedan od najvažnijih dešavanja u celokupnoj istoriji devete umetnosti u Albaniji, profesor Bengu je izjavio da je albanska umetnička i kulturna javnost tog dana po prvi put imali priliku da nešto sazna o stripu Srbiji, i to iz predavanja gostiju iz Leskovca koji su odabrani da predstave srpski strip.

Projekat „CAN for Balkans“ kroz uspostavljanje radnih alata (digitalne arhive i istorijske studije) istorije istorijskih stripova i putem međunarodnog otvorenog poziva za umetnike podstaknite kreativno istraživanje istorije od strane strip crtača kako bi stvorili nova dela idoprinese originalnom i nekonvencionalnom tumačenju evropske istorije, posebno istorije Balkana, sa uticajem na kulturni prostor kojim dominira kulturno nasleđe sa nekompatibilnim akcentima savrednostima Evropske unije, a promoviše i istorijski strip kroz kulturne akcije kao što su izložbe, istraživački projekti, online platforme i javne rasprave o kulturnim i socijalnim klišeima, kao i stereotipima na Balkanu.

Categories: Kultura

Leave a Reply