Ekonomija

SAZNAJEMO: Rajfajzen banka u Srbiji kupila ogranak Kredi agrikol banke

Rajfajzen banka u Srbiji kupila je lokalni ogranak Kredi agrikol banke, saopšteno je danas.

Banka sa centralnom u Beču ujedno je postala i vlasnik lizing kompanije CA lizing Srbija. Za uspešno okončanje ove transakcije neophodna su odobrenja regulatora.

Rajfajzen banka je peta po veličini na srpskom bankarskom tržištu sa aktivom od 3,4 milijarde evra, dok Kredi agrikol ima aktivu od 1,3 milijarde evra. Zajedno će imati sličnu veličinu aktive kao nedavno spojene Komercijalna i NLB banka na trećem mestu na tržištu.

Uvereni smo bi Kredi agrikol banka i lizing na najbolji način upotpunili naše poslovanje u Srbiji, budući da negujemo iste vrednosti i poslovnu kulturu. Čvrsto verujem da bismo ovako osnaženi bili u prilici da još većem broju klijenata pružimo inovativne proizvode i dodatno unapredimo korisničko iskustvo”, izjavio je ovim povodom Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke u Srbiji.

“Srbija je veoma interesantno tržište za nas i nudi nam veliki potencijal rasta. Kredi agrikol Srbija strateški savršeno odgovara našoj banci i lizing kompaniji u Srbiji i ta akvizicija bi podržala dodatnu mogućnost rasta na ovom tržištu”, istakao je Johan Štrobl, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen bank internacional.

“Kredi agrikol Srbija ima bazu od oko 356.000 klijenata. Banka ima vodeću poziciju u finansiranju agrobiznisa (tržišni udeo preko 20 odsto), te time odlično dopunjava poslovni profil Rajfajzen banke. U drugom kvartalu 2021. godine, Kredi agrikol Srbija imala je ukupnu aktivu od 1,3 milijarde evra, dok je ukupna aktiva Rajfajzen banke iznosila 3,4 milijarde evra. Ukoliko se ova transakcija uspešno okonča, plan je da se Kredi agrikol pripoji Rajfajzen banci, a CA lizing Rajfajzen lizingu”, dodaje se u saopštenju.

Banka nije objavila koliki je iznos transakcije. Prodajom ovdašnje filijale Kredi agrikol, francuske banke su napustile naše tržište pošto je pre nekoliko godina Sosijete ženeral prodao banku OTP-u. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply