Društvo

Risto Jovanović, uhapšen na Gazimestanu, prihvatio novčanu kaznu kao zamenu za šest meseci zatvora

Podgoričanin Risto Jovanović, uhapšen na Gazimestanu zbog navodnog „izazivanja razdora i netrpeljivosti“, prihvatio je novčanu kaznu od 6.700 evra i zabranu ulaska na KiM kao zamenu za kaznu od šest meseci zatvora, na koliko je prethodno osuđen. Jovanović će po uplati biti oslobođen.

Sud je u odluci naveo da je Risto Jovanović imao nameru da izazove razdor i netrpeljivost između etničkih zajednica tokom obelezavanja Vidovdana na Gazimestanu.

Zbog toga je sud, kako se navodi, osudio Jovanovića na šest meseci zatvora počevši od datuma izricanja presude.

Međutim, sud je objavio i da može da uvaži zamenu kazne zatvora za novčanu u iznosu od 6.700 evra i zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju u narednih pet godina, što su odbrana, Jovanović i njegova porodica prihvatili.

Jovanović će po uplati biti oslobođen.

Advokatica Jovana Filipović najavila je da će Apelacionom sudu uložiti žalbu na presudu.

Risto Jovanović iz Podgorice uhapšen je tokom proslave Vidovdana na Gazimestanu, pošto je ukazao policiji, koja je građanima oduzimala srpska obeležja, da nemaju potrebe da pretresaju monahinju.

Pripadnici specijalne policije odveli su ga sa kapije ulaza u dvorište spomenika na Gazimestanu, ubacili u vozilo policije i, uz pratnju, udaljili se prema Prištini.

Jednomesecni pritvor odredjen mu je nekoliko dana kasnije, a sudjenje je zakazano po hitnom postupku. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply