Društvo

Hrvatski reditelj: Da li je problem u užičkom kolu ili kvalitetu igre. U Srbiji se bez problema igra ’’Večer na robleku’’ Grupe 220

Povodom događaja na hrvatskoj policijskoj akademiji, kada su kadeti igrali užičko kolo, što je ocenjeno kao skandal, a koji je snimila i objavila jedna kadetkinja, tamošnji reditelj i aktivista Dario Juričan upitao je da li je neprimereno samo igranje užičkog kola ili kola u opštem smislu.

Kadetkinja koja je snimila dogadjaj kako je saopšteno iz hrvatskog MUP-a, izbačena je sa Akademije, a protiv odgovornih pokrenuti su disciplinski postupci.

Juričan u otvorenom pismu kadetima navodi reagovanja Akademije u kojem se kaže da se mlade osobe kao što su i policijski kadeti ponekad nađu i u neprimerenim situacijama i da odgovorni tokom njihovog školovanja treba na to i da upozore i objasne zašto je neko ponašanje neprimereno za policijski sistem.

„Moje je pitanje je li neprimjereno plesanje samo užičkog kola ili kola općenito? Da se plesalo slavonsko kolo, je l’ bi to bilo okej? Tango? Kazačok? Bečki valcer?!?“, napisao je Juričan.

Juričan pita da li je problem u „uvezenom elementu ili kvalitet igre nije odgovarao visokim standardima Akademije“.

Aludirajući na neprimerene pojave u hrvatskoj policiji, Juričan navodi slučaj proslave rođendana u Operativno-komunikacionom centru zagrebačke Policijske uprave, na kojem su se, uz pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, našle osobe sa desetak potvrđenih sudskih optužnica.

Juričan konstatuje da najveća kazna ide polaznici koja je snimila zabavu. „Kad postanete policajci i vidite nešto protuzakonito – šutite“, poručio je Juričan, između ostalog, u svom pismu, preneo je hrvatski portal Indeks. Urednici nekih od portala koji su preneli ovu vest se pitaju: ’’Kako bi kockasti europejci iz lijepe njihove reagirali na saznanje da sve više mladih na žurkicama u Srbiji sluša i igra uz Grupu 220 Drage Mlinarca i njihovu ’’Večer na robleku’’?! Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply