Ekonomija

Kina predstavila brzi voz koji može juriti i do 600 kilometara na sat

Kineski novi brzi voz, dizajniran da postigne brzinu do 600 kilometara na sat, sišao je danas sa proizvodne trake. Maglev (magnetna levitacija) je voz koji se trenutno smatra najbržim kopnenim vozilom na svijetu. 
Novi sistem maglev prevoza imao je premijeru u primorskom kineskom gradu Čingdau (Chingdaou), u istočnoj provinciji Šandung, javlja Kineski radio, a prenosi portal Nova.rsOčekuje se da distancu od 1.000 kilometara voz pređe za dva i po sata.
Kina je ovaj voz samostalno razvila, što oslikava najnovije naučno i tehnološko dostignuće te države u oblasti željezničkog saobraćaja saopćila je Kineska željeznicka korporacija.

World’s first 600 kph high-speed maglev train rolls off the assembly line on Tuesday in east China’s Qingdao City, Shandong Province. At 600 kph, it would only take 2.5 hours to travel from Beijing to Shanghai by train – a journey of more than 1,000 km.~ @CGTNOfficial pic.twitter.com/X8BzRuYICL— PiQ (@PriapusIQ) July 20, 2021 Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Ekonomija

Leave a Reply