Kultura

JEL’ MOGUĆE – Crna lista u gradu AVNOJ-a: Kustrurica, Bazdulj i nobelovac Handke persone non grata u Bihaću

Reditelj Emir Kustruica, književnik Muharem Bazdulj i nobelovac Peter Handke mogli bi biti proglašeni nepoželjnim osobama u gradu Bihaću, zbog, kako je navedeno, negiranja genocida u Srebrenici.

Tako je odlučila Skupština Grada Bihaća, koja je prihvatila inicijativu odbornice Elvire Selmanović iz Nezavisnog bloka.

Ova tačka dnevnog reda je nakndano uvrštena u dnevni red sednica gradske Skupštine, održane u četvrtak, na kojoj se raspravljalo, između ostalog, i o studentskim stipendijama, eksproprijaciji nekretnina i smenama u javnom servisu RTV Bihać.

– SreĆna sam što su me moje kolege većnici podržali i što smo doneli zaključak da ću deklaraciju, zajedno sa stručnom službom, pripremiti za prvu narednu redovnu sednicu Gradskog veća – izjavila je Selmanovićeva.

Iako se radi o inicijativi, o kojoj bi Skupštna grada Bihaća tek trebalo da donese konačnu odluku, ovaj potez je već izazvao pravu buru na političkoj i javnoj sceni.

Muharem Bazdulj, jedan od “nepoželjnih” je rekao da ne postoji zakonit način da se neoptuživanoj i neosuđivanoj osobi ograniči sloboda kretanja.

– Kako će tačno Gradsko veće mene sprečiti da popijem kafu u Bihaću? Bihać je moj grad jednako kao i njihov, s velikim ću ćeifom prvom prilikom svratiti u Bihać – rekao je Bazdulj za “Glas Srpske” i dodao da inicijativa Elvire Selmanović za njega ima “težinu toalet papira”.

Bazdulj je posebno istakao da je tužno, što se ovakve stvari dešavaju u Bihaću, gradu AVNOJ.

– U tom gradu se pre osamdeset godina sastajao AVNOJ, a danas ga neki marginalci pretvaraju u šovinističku kasabu koja umetnike proglašava nepoželjnim osobama – poručio je Bazdulj.

Zanimljivo je da je odbornica Elvira Selmanović ranije tražila da policija hitno zaštiti građane od migranata i da se zazida stari ruševni objekat Fonda PIO u Bihaću u kojem se sakupljaju migranti i izbeglice.

Predsedavajući Skupštine Grada Bihaća, Zulfikar Handukić, nije se oglašavao povodom ove inicijative, niti je obrazložio zbog čega je prihvatio da je uvrsti u dnevni red.

Inače, Handukić je široj javnosti poznat po svom živopisnom etničkom bekgraundu.

Ovaj kadar Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu POMAK je na poziciju prvog čoveka gradske Skupštine u Bihaću izabran kao Hrvat, mada se na lokalnim izborima 2016. izjašnjavao kao Bošnak.

Njegov promena nacionalne pripadnosti je, očekivano, izazvala oštre reakcije HDZ, koji smatra da je to još jedan potez protiv ionako marginalizovanih Hrvata u Bihaću.

Iz Handukićeve stranke su tim povodom saopštili da “s pravne strane” nisu ništa pogrešili.

– Zakon nije prekršen, jer Handukić nije menjao nacionalnost u istom izbornom ciklusu, a kao svaki pojedinac ima pravo na slobodu misli i savesti – izjavio je ranije je za agenciju “Patria” njegov partijski drug Elvedin Sedić. Izvor: Srpskainfo

Categories: Kultura

Leave a Reply