Nekategorizovano

LESKOVAC: Povrtari čekaju ministra Nedimovića na dogovor.

Poljoprivrednici iz okoline Leskovca nezadovoljni otkupnom cenom danas su ponovo poklanjati paradajz svojim sugrađanima. Posle neispunjenog obećanja predstavnika Ministarstva poljoprivrede da će cena paradajza biti veća od 10 dinara, koliko se kretala pre nedelju dana, proizvođači ovog povrća iz Leskovca, Vlasotinca i Lebana, ponovo su danas besplatno podelili veći količinu ovih slatkih ‘’božanstvenih plodova’’. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović dolazi u ponedeljak u Leskovac da razgovara sa nezadovljnim poljoprivrednim proizvođačima, najavio je krizni štab povrtara Jablaničkog okruga. Poljoprivrednici su i danas podelili paradajz, na taj način što su pred, pet puta više okupljene gradjane, nego prošli put izneli prepune kutije ovih slatkih plodova.Kako je ranije najavljeno i ove srede ispred velikih trgovinskih lanaca u Leskovcu, poljoprivredni proizvođači delili su građanima besplatan paradajz. On je otišao bukvalno u minuti, a žalosno je bilo gledati kako se građani Leskovca bore za svoje besplatno kilo.

Nekoliko tona paradajza besplatno su i danas u centru Leskovca za desetak minuta podelili građanima poljoprivrednici iz okoline Leskovca, Vlasotinca i Lebana u znak protesta zbog niskih cena, ali i neispunjenih obećanja o izvozu koja su im prošle nedelje dali iz Ministarstva poljoprivrede. Mi prošle nedelje nismo postigli nikakav dogovor, to su samo obećanja i nada da će krenuti izvoz za Grčku i okolne zemlje. Obećanje ludom radovanje. Naši zahtevi se nisu promenili, mi živimo od proizvodnje i prodaje paradajza. Ono što su naši zahtevi pre svega je da kada krene naša proizvodnja ne bude uvoza iz drugih zemalja – rekao je proizvođač iz okoline Lebana. Kažu da u stalnom kontaktu sa ministrom Branislavom Nedimovićem, ali i da uskoro očekuju i predsednika Aleksandra Vučića kojem bi izneli probleme sa kojima se suočavaju.

Proizvođači su formirali i Krizni štab i pozvali lično predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prisustvuje Paradajz fešti koja će seuskoro održati u Lebanu.

Predsednika Udruženja poljoprivrednika “Jablanica” Aleksandra Kostić tvrdi da je lično razgovarao sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i da je on obećao da će da
poseti Leskovacu ponedeljak i razgovara sa proizvođačima.

-On mi je obećao da će doći u ponedeljak i razgovarati sa nama. Ono što mi treba da uradimo je da napravimo specifikaciju svih troškova i gubitakak koje smo imali zbog niske cene.
Obećao mi je da će nam sve gubitke nadoknaditi- tvrdi Kostić.

Reakcije na ovu drugu podelu još su jače nego prošle srede. Kreću se od toga da mnogi podsećaju da su zapravo svi glasali baš za ovu naprednjačku vlast,  preko toga da “srpskog
seljaka svi gaze, a da će on ustati kada se javnost najmanje nada”.

Možda su baš leskovčani otvorili Pandorinu kutiju i ustali u ime višnjara i svih poljoprivrednih proizvođača koji savijenih leđa ćute i čekaju da im neko donese bolje vreme. Mi prošle nedelje nismo postigli nikakav dogovor, to su samo obećanja i nada da će krenuti izvoz za Grčku i okolne zemlje. Obećanje ludom radovanje. Naši zahtevi se nisu promenili, mi živimo od proizvodnje i prodaje paradajza. Ono što su naši zahtevi pre svega je da kada krene naša proizvodnja ne bude uvoza iz drugih zemalja – veli proizvođač iz Cekavice kod Lebana.

Categories: Nekategorizovano

Leave a Reply