Ekonomija

Leskovački povrtari razgovarali sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede – očekuje se rešavanje problema

Nakon današnjeg protesta povrtara na kome su delili građanima paradajz potpuno besplatno, predstavnici poljoprivrednika sastali su se u kabinetu gradonačelnika Leskovca sa predstavnicima Ministrastva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede. Epilog sastanka je obećanje predstavnika Ministarstva da će kroz nekoliko dana izvoz krenuti, te da će cena paradajza dostići 35 dinara, pa su poljoprivrednici nakon obećanja odlučili da odustanu od daljih protesta.

Samo nekoliko sati nakon završetka protesta i silnih najava da će se isti održati opet u subotu, poljoprivredni proizvođači zadovoljni su napustili sastanak, a razlog je obećanje da će izvoz krenuti pa će i cena biti bolja. Upravo su iz Ministarstva objasnili šta će se i kad promeniti kada je reč o ceni paradajza. Letnja sezona tek počinje, tako da smo uvereni da će za nekoliko dana izvoz krenuti ka Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj. Došlo je do zasićenja robe na tržištu pa je cena bila tako mala. Sa sigurnošću možemo da kažemo da će sa početkom izvoza i cena krenuti na bolje. Koliko će to biti ne možemo da kažemo, ali očekujemo neku cenu od 35 dinara – poručili su iz Ministarstva. Povrtari se nakon sastanka nadaju da će se reči predstavnika Ministrarstva obistiniti i da će prodaja konačno krenutu na bolje. Inace, uJablaničkom okrugu paradajz je zasađen na oko 2.000 hektra, a prosečan prinos je između 100 i 150 tona po hektaru Zakonom koji će od nardne godine stupiti na snagu će biti regulisano da se mora prvo prodati naši proizvod pa onda tek uvozni – rekli su nadležni.

Ovo je prvi put da ovako razgovaramo a mi probleme imamo godinama. Čuli smo na satanku predloge iz Ministrastva i nadamo se da će ta obećanja biti ispunjena veli Aleksandar Kocic, jedan od vecih proizvodjaca paradajza.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply