Društvo

Obeleženo 79 godina od Bitke na Kozari – Položeni venci na memorijalni zid spomenika na Mrakovici

Srpski član i predsedavajući Predjedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovali su obeležavanju 79 godina od Bitke na Kozari.

Dodik i Cvijanovićeva položili su vence na memorijalni zid spomenika na Mrakovici.

Vence i cveće položili su predstavnici Vlade Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske, srpski predstavnici u institucijama BiH, 3. pešadijskog (Republika Srpska) puka, opština i gradova Potkozarja i organizacija od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Polaganju venaca i cveća prethodio je parastos na spomen krstu i umetnički program, obraćanje zvanica i otvaranje izložbe „Koncentracioni logor Jasenovac 1941 – 1945“ i prikazan film „Dara iz Jasenovca“.

Bitka na Kozari je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je proterano i internirano u logore.

Obeležavanje godišnjice Bitke na Kozari zajednički organizuju odbori za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije. Autor:SRNA/ATV

Categories: Društvo

Leave a Reply