Društvo

Gračanica: Protest podrške Ristu Jovanoviću iz Podgorice – Srbija im gradi ‘’Šiptar štrase i NATO strit“, a oni napadaju i tuku srpsku decu, žene..

Više od sedamdeset građana organizovalo je u Gračanici mirnu šetnju zbog pritvaranja Riste Jovanovića iz Podgorice, uhapšenog za Vidovdan na Gazimestanu. Okupljeni su nosili poruke na kojima je pisalo: „Sa verom u Boga do slobode“, „Nije kriv“, „Zaklinjem se pred Bogom i u svoju ćerku da nisam kriv“, „Pravda za Ristu“.

Boban Filipović ispred Udruženja kosovskih Crnogoraca „Matica“, jedan od organizatora protesta rekao je da zahtevaju da Jovanović bude bezuslovno oslobođen jer je, kako navodi, uhapšen bez pravnog osnova.

Predsednik Crnogorske liberalne stranke Radoman Doderović, kazao je da su se okupili kako bi dali podršku svom bratu Ristu Jovanoviću.

„Zahtevamo da Risto bude pušten na slobodu jer je nepravedno priveden. Okupili smo se kako bi ga podržali. Osuđujemo svaki napad, da li je to skidanje zastave, paljenje žita sve je to za osudu. Mi Crnogorci i Srbi ovde na Kosovu i Metohiji smo isti i među nama nema razlike“, rekao je Doderović.

Osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana Ristu Jovanoviću zbog „izazivanja nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti“.

Jovanović se trenutno nalazi u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici. Njegova advokatica Jovana Filipović podnela je žalbu Apelacionom sudu na odluku o pritvoru.

„Odgovor smo trebali da dobijemo danas, ali pošto je vikend sačekaćemo par dana. Nijednim materijalnim dokazom, niti izjavom svedoka nije potvrđeno ono sto se navodi u optužnici, već o paušalnim navodima tužilaštva. U optužnici se samo pominje da je navodno uzvikivao pogrdne nazive, ali u dokaznom materiju u koji smo imali uvid nema toga za šta se tereti. Snimak koji je priložen traje minut i nema toga sto stoji u optužnici“, istakla je Filipovićeva.

Tokom šetnje čule su se pesme „Vidovdan“, „Veseli se srpski rode“.

Protest je protekao bez incidenata, a skup su obezbeđivali pripadnici kosovske policije.

Usruženje gradjana prognanih sa Kosova i Metohije uputilo je protest jer je pretučen dečak u selu Gojbulja nadomak Vučitrna

Trinaestogodišnjeg dečaka N. P. u selu Gojbulja nadomak Vučitrna pretukla je grupa Albanaca, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju, do napada je došlo dok se dečak sam vraćao sa fudbala kući, kada su ga huligani napali, oborili na zemlju, pretukli i pokidali mu krstić koji je nosio oko vrata. A Dragica Gašić se u svoj grad Djakovicu vratila 9. juna i od tog dana ne prestaju svakodnevne provokacije i pritisci na nju da se ponovo iseli. Čini mi se da je ona sada jedini i najveći problem koji grad Đakovica ima i da su svi ostali problemi zanemareni u nameri da se postigne cilj a to je da gospođa Gašić ponovo napusti Đakovicu. Danas, Dragici Gašić nije dozvoljena ni zamena ulaznih vrata na stanu, uz objašnjenje da joj treba dozvola Opštine. Ako se cilj postigne, kosovsko društvo će pasti na ispitu demokratije i zaštite ljudskih prava“, navodi Rakić u pismu ambasadorima SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije. Udruženje prognanih sa Kosmeta osudjujući sve ćešće nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohije u poruci konstatuje: Srbija im gradi ‘’Šiptar štrase i NATO strit’’, a oni tuku srpsku decu, žene.. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply