Kultura

NAFF 2021: Grand Prix dobio američki film ”Foreign exchange”

Završeno je šesnaesto izdanje Festivala animiranog filma u Neumu, koji je i ove godine, zbog pandemije koronavirusa, održan online, a zbrajanjem ocena sedam članova stručnog žirija objavljeni su i dobitnici osam nagrada.

Grand Prix ovogodišnjeg izdanja NAFF-a osvojio je film ”Foreign exchange”, autorice Corrie Francis Parks iz SAD-a.

Corrie Francis Parks animira pesak i druge neobične materijale, a njen film postavlja pitanje: Koliko vredi šaka puna peska u golemom krajoliku globalne ekonomije?

”Ovaj film je pun  slojeva. Kako onih fizičkih, tako i onih idejnih. I kako ćete ga videti i na koji način doživeti, zavisi od toga iz koje perspektive dolazite. Film je napravljen od sitnog peska i valuta iz preko 50 zemalja sveta. Dok budete gledali ovaj film, zamislite da ste samo mala praška peska, koja pokušava razumeti kompleksnost sveta oko sebe”, izjavila je ranije autorica filma, koji je dobio Grand Prix na ovogodišnjem NAFF-u.

Nagrada za najbolju 2D animaciju pripala je bosanskohercegovačkoj autorici Aleti Rajič, za film ”Natural selection”, dok je film ”This side, other side” iz Irana proglašen najboljim u kategoriji 2D i 3D animacija.

Prema ocenama stručnog žirija, film ”Flower and the girl” iz Velike Britanije imao je najbolju animaciju glina-lutke, dok je nagrada za likovnost otišla u ruke Romana Burmakova, autora iz Rusije za njegov film ”Krasnoludki”.

Nagradu za najbolju muziku na 16. online izdanju NAFF-a dobio je film ”The march of the missing” iz Meksika, a autor je Marcos Almada.

Najboljim studentskim filmom proglašen je film ”Croach” iz Argentine, dok je nagrada koja se od 2017. dodeljuje u čast oskarovca Dušana Vukotića ove godine otišla u ruke autorice iz Srbije – Maše Avramović za film ”Stuck together”.  Inače, ova nagrada se dodeljuje regionalno mladim autorima kao podsticaj za dalji rad.

Svoju ocenu o najboljim animiranim filmovima ove godine dala je i Sabrina Begović Ćorić, članica stručnog žirija.

”Gledati filmove iz studentskog takmičarskog programa, bilo je veliko osveženje i inspiracija. Filmovi su visokog kvaliteta kako u smislu likovnosti i animacije, tako i u smislu shvatanja savremenog sveta u svoj njegovoj kompleksnosti. Tužna je spoznaja da mladi koji su zainteresovani za animirani film u BiH imaju jako malo mogućnosti da se izraze na tom polju. Ali, postojanje NAFF-a je veliko ohrabrenje i nadam se da će u budućnosti podstaći autore i autorice da se još više izražavaju u mediju animiranog filma”, dodaje rediteljica.

Kaže da joj je bilo ugodno gledati, u okviru ovogodišnjeg NAFF-a, izvrsna ostvarenja i u online izdanju, ali ova vrsta festivala, ipak, ne može zameniti doživljaj projekcija u kinu, susrete sa kolegama i kolegicama, razmenu impresija i ideja uživo.

”Nadam se da se NAFF od sledeće godine vraća u svome punom sjaju, da ćemo u novim filmskim projekcijama ponovno uživati pod vedrim nebom prelepog neumskog zaliva”, kazala je Sabrina.

Na konkurs NAFF-a ove godine pristiglo je rekordnih 3.080 animiranih filmova iz 108 zemalja sveta. Od tog broja, 123 filma prikazana su u okviru takmičarskog programa (pet takmičarskih autorskih programa i tri studentska takmičarsla programa), te 68 animiranih filmova u panorama programu. Festival je održan u organizaciji Udruženja mladih KAN.

Svi filmovi su prikazani na profesionalnoj online platformi, dok je, kao i prethodne godine, publika u Cetinju imala priliku uživati u projekcijama uživo na otvorenom.(NovaSloboda)

Categories: Kultura

Leave a Reply