Kultura

DRUGI PIŠU: Ne Ćirilica, već Srbska Azbuka!

Da li je došlo vreme da se potpuno preispitamo i u vezi naše istorije, ali i kulture, kao i najosnovnijih vrednosti našeg identiteta??? Da li nam je Internet i JuTjub, u poslednjih nekoliko godina otvorio oči i uši? Da li smo zaista već decenijama, a možda i vekovima, lagani, obmanjivani i dovedeni u situaciju da sve ili većina, onoga što znamo o našoj prošlosti, kulturi i vrednosnom nasleđu … nije tačno?                                                                                                  

Sada je već izvesno, da:

Nismo se doselili na Balkan u 7 veku, tu smo skoro, pa oduvek.

Državnost Srba ne počinje sa nemanjićima, a Stefan prvovenčani to nije, bilo je kraljeva, pa i careva i pre Nemanjića.

… mogli bi ovako u nedogled, ali u ovoj Blog objavi, želim da se bavim konkretnom temom:

ĆIRILICOM.

Srbi pišu Ćirilicom?

Može li se uopšte staviti znak pitanja posle ovakve tvrdnje? Pre samo nekoliko godina, verovatno bi me proglasili ludim ili totalnom neznalicom. Možda i danas me mnogi tako okarakterišu …
Ja danas tvrdim:

Srbi ne pišu Ćirilicom, Srbi pišu Srbskom Azbukom!

Sada samo još da to i obrazložim …

Ja naravno nisam ni istoričar, a još sam manje lingvista, ali … iz svega čutog i pročitanog u poslednjih nekoliko godina, pogotovu od autora, poput Radovana Damjanovića, Gorana Šarića, Slobodana Jarčevića, Petra Aškrabe Zagorskog, Dejana Lučića … da ne pominjem, Miloša S. Milojevića … ali i mnoge strane autore tokom vekova …

JuTube kanala poput, Srbija Global, Balkan Info, Radio Serbona …

Jedino što mogu da zaključim je da Ćirilo i Metodije, NISU „Slovenima“ doneli i napravili nikakvo pismo, već da su „Sloveni“, a samim tim i Srbi, bili pismeni mogo, mnogo ranije pre ova dva svetitelja.

Ako je ovo tačno, a ja duboko verujem da jeste, mi ne samo da ne pišemo Ćirilicom, već Ćirilica ni ne postoji!
Naše srbsko pismo je Azbuka ili još tačnije: Srbska Azbuka.

Ukoliko posetite, sada već ozloglašenu, Vikipediju, na srbskom, tamo ćete pročitati: „Ćirilica je izvedena iz grčkog uncijala, proširena slovima iz starijeg glagoljičkog alfabeta, uključujući neke ligature. Ta dodatna slova su dodata za staroslovenske glasove koji nisu prisutni u Grčkom. Pismo je nazvano u čast dva vizantijska brata,[9] Ćirila i Metodija, koji su ranije kreirali glagoljičko pismo. Moderni naučnici veruju da su ćirilicu razvili i formalizovali rani učenici Ćirila i Metodija.“

Eto dovoljan je jedan pasus Vikipedije, a gledano iz ugla za većinu nas, novih saznanja u poslednjih nekoliko godina, da potrošite čitav jedan dan da demantujete šta tu piše!!!

Ako je tačno da potpuno savršenu pismenost imamo iz vremena „vinčanske kulture“ oko 5 500 god. pre nove ere! Kakav onda grčki uncijal? Odakle Ćirilo i Metodije u vreme Vinčanske Civilizacije? … kakva Vizantija? Gde je to? …

E sad, da li je to vinčansko pismo „srbica“, to naravno ne znamo, jer se niko ozbiljno ne bavi terminologijom, ali za potrebe lakšeg razumevanja, mi će mo koristiti taj naziv SRBICA.

Gospodin, Hadži Dragiša Šoć, pominje Lina Rašanina, koji je prilagodio Srbicu za Grke i stvorio im pismo. Šta će mo sad? Pa, ako je samo ova tvrdnja tačna, hiljade dr, mr , profesora istorije, lingvistike … , treba odmah da vrati i poništi svoje diplome!

Napis na Enejevom grobu koji je pronađen u Italiji i koji potiče iz 1150.god. pre Hrista napisan je drevnom Srbicom!

It tako dalje … toliko ima tih podataka, da je prosto NEVEROVATNO, da tzv „Zvanična Nauka“, do te mere može da ignoriše istorijske, arheološke činjenice i artefakte, da je praktično sve u vezi „Zvanične nauke“, dovedeno do besmisla.

Pečat Strojimira Vlastimirovića

Strijimirov pečat, skoro otkriven, jasno pokazuje da su Srbi pisali svojom azbukom, na srpskom, ne na grčkom, pre nego što su Ćirilo i Metodije, krenuli put „opismeljivanja Slovena“.

E sad, samo otkrivanje ovog pečata, pokazuje svu bedu i jad stanja naše nacionalne istorije, kulture, politike … jer mi nikada ne bismo ni saznali za ovaj pečat, da neko, nekada, nije isti ukrao i odneo sa ovih prostora … koliko god to bilo tragi-komično, jedino tako se i mogao pojaviti pred nama i biti „sačuvan“ do danas.

Uglavnom, ako smo danas svedoci, do koje mere su razni ljudi, kroz istoriju, učestvovali u lažiranju, propagandi i izmeni (lažiranju) istine, koliko je ljudi iskorišćeno, bez njihovog znanja, da njihova imena posluže, kao simboli nečega … mislim da je korišćenje bilo čijeg imena, za naziv našeg pisma, NEPOTREBNO i potencijalno zbunjujuće.

Ako postoji alfabet, pa taki i engleski alfabet, tako postoji i azbuka, pa samim tim Srbska Azbuka je više nego dovoljna odrednica, da svima nama ukaže JASNO o čemu se tu radi.

Nadam se, uskoro, da će neko daleko merodavniji i uticajniji od mene, ozbiljno pokrenuti inicijativu, peticiju … bilo šta, da se više ne koristi termin „ćirilica“, već jedino i isključivo „Azbuka“ ili „Srbska Azbuka“!

Šta vi mislite o ovom?

Izvor-foto: sorabija.info

Categories: Kultura

Leave a Reply