Ekonomija

Bregu: Od sutra nema troškova rominga na zapadnom Balkanu

Generalna sekretarka za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bergu kazala je danas da je 1. jula istorijski dan za region, pošto će tada biti ukinuti troškovi rominga, ali to je samo prvi korak u onome što nameravaju uraditi.

“Ono što smo uspeli uraditi sa cenama rominga, nadamo se da ćemo uspeti i s ljudima i privrednicima na Balkanu. Naporno radimo na otvaranju granica, ukidanju tarifa, povećanju trgovine i to ne samo kada su u pitanju troškovi rominga, već i kada su u pitanju građani, tako da mogu putovati i raditi bez ograničenja. Sutra ćemo biti mnogo bliže našim zajedničkim regionalnim ciljevima”,  rekla je Bregu.

Podsetila je da je to ujedno bila i njena uvodna rečenica na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana održanom u Beogradu 4. aprila 2019. godine, na kome je zapadnobalkanska šestorka potpisala novi Regionalni sporazum o smanjenju cena rominga. “Ne trebam ni govoriti koliko smo mi za regionalnu saradnju ponosni, jer smo bili neizostavan deo ove uspešne priče. Svima vam je poznat taj osećaj. Cenimo posvećenost svih u ostvarivanju ovog cilja. Od lidera šest ekonomija zapadnog Balkana, Evropske komisije, do domaćih regulatornih organa i mobilnih operatera”, naglasila je Bregu.

Sporazum je bio postepen proces, ali je koristio svim građanima, jer je sam prelazni period doneo smanjenje troškova rominga u celom regionu do 96 posto, a potom i njihovo potpuno ukidanje 1. jula 2021. godine za građane zapadnog Balkana gde god da putuju unutar regiona.

Primena Sporazuma vodi i korak bliže ka smanjenju cena rominga između zapadnog Balkana i Evropske unije, jer je njegovo provođenje bilo preduslov za smanjenje troškova rominga s državama članicama EU kroz konkretne i vremenski ograničene mere.(Fena)

Categories: Ekonomija

Leave a Reply