Društvo

Obeležena 29.godišnjica Operacije “Koridor”

U Dugoj NJivi kod Modriče obeleženo je 29 godina od operacije Koridor, kojom je posle 42 dana prekinuta kopneno-vazdušna blokada, te spojeni istočni i zapadni delovi Republike Srpske i omogućena veza sa Srbijom. Obeležavanju su prisustvovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministar Duško Milunović i predsedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija,a među predstavnicima lokalnih zajednica bio je i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je snaga Republike Srpske u jedinstvu.
“Moramo biti ponosni na ono što smo uspeli i zato Republiku Srpsku moramo čuvati.Naša snaga je u okupljanju i dok se budemo okupljali kao danas ovde, ali i na ostalim našim stratištima, znači da ćemo biti jedinstveni. Nikome ne želimo zlo, ali moramo biti poštovani. Prioritet jeste Republika Srpska i sećanje na sve koji su je stvarali, ali i na 12 beba koje je neko, nažalost, 1992. osudio na smrt”, rekla je predsednik Republike Srpske.
Cvijanovićeva je rekla da ne smeju biti zaboravljeni borci koji su učestvovali u proboju “Koridora” i dodala da je Republika Srpska garant slobode.
Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji “Koridor” poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine. Valja, medjutim, reći da je grad Leskovac sa Živojinom Stefanovićem sa konvojem neophodne  humanitarne pomoći prvi ušao u Banjaluku gradu pobratimu sa Leskovcem. Bio je to bratski gest kojeg se svi sećaju.  Izvor: prijedorgrad

Categories: Društvo

Leave a Reply