Ekonomija

Otvorena fabrika vranjskog “Jumka“ u Rudnoj Glavi

Novi pogon vranjske kompanije „Jumko“, u kome je zaposleno 80 žena sa teritorije opštine Majdanpek, otvoren je u Rudnoj Glavi u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Predsednik je rekao da je ispunjeno obećanje, koje je dao žiteljima Rudne Glave, da će do Vidovdana imati fabriku, navodeći da je mnogo urađeno u prethodna dva i po meseca u tom kraju.

Predsednik Aleksandar Vučić je, obilazeći novi proizvodni pogon „Jumka“ u Rudnoj Glavi, rekao je da će radnice dobiti za 3.000 dinara veće plate nego što im je rukovodstvo kompanije obećalo. „Ako su vam rekli da radite za 34.000, 35.000 dinara donećemo odluku da država subvencioniše i da radite za platu od 38.000 dinara. To će biti već od idućeg meseca“, rekao je Vučić obraćajući se zaposlenima.

On je rekao da je ponosan što je pre samo dva i po meseca rečeno da će se podići fabrika u Rudnoj Glavi i za to kratko vreme to je realizovano, i pogon je počeo sa radom. Jumkovu fabriku Vučić je obećao meštanima Rudne Glave početkom aprila, kada je u tamošnjoj ambulanti primio prvu dozu vakcine.

„Pitao sam nekoliko divnih dama i svima je ovo druga plata u kući, tako će se lakše živeti i moći će da garantuju sigurnost deci i budućnost porodice“, rekao je predsednik.

Istakao je da će zaposleni u Rudnoj Glavi imati puno posla, jer se bave šivenjem odeće za sve naše službe bezbednosti, a sve je više zahteva zato što nam snaže vojska i policija.

Zahvalio je radnicama što rade posao koji nije lak i posao za koji bi mnogi rekli da nikada za taj novac ne bi, zbog čega će im biti povećane plate uz subvencije države.

Rekao je da je juče gledao jednog mladića koji je zaposlen u ovoj fabrici, a koji je ranije bio u inostranstvu, te je s tim u vezi obećao da će biti rađeno na vodovodu, novom izvorištu, kao i na spajanju sa Donjim Milanovcem.

Vučić je ukazao i da je put Klokočevac-Rudna Glava, kojim je prošao, urađen po najvišim standardima. 

„Nastavićemo da snažimo našu Srbiju na istoku, odakle nam je ogroman broj ljudi otišao u inostranstvo. Nadam se da će se vratiti i da imamo više dece“, podvukao je Vučić.

Naveo je i da Kinezi rade dobro u Boru, te da će zajedno poraditi na ekološkoj zaštiti da vazduh bude još čistiji.Nova fabrika „Jumka“ u Rudnoj Glavi, površine 1.000 kvadratnih metara, koštala je oko milion evra, rekla je predstavnik za odnose s javnošću kompanije iz Vranja Gordana Savić.

Pogon je sagrađen za mesec i po dana i u njemu radi 80 žena u jednoj smeni. Na konkursu za radna mesta bilo je 200 prijavljenih kandidatkinja iz šire okoline Majdanpeka.Savićeva je navela da je 29 novozaposlenih radnica prošlo obuku šivenja u Vranju, a potom će one uz pomoć tehnologa Jumka obučiti za taj posao preostale radnice.

Njihova obuka je počela u ponedeljak 21. juna kada je pogon počeo s radom.

Proizvodni program pogona u Rudnoj Glavi, rekla je Savićeva, isti je kao i u ostalim fabrikama proizvođača iz Vranja, konfekcija, radna odeća i uniforme za vojsku i policiju.

Otvaranju fabrike Jumka u Rudnoj Glavi prisustvuju ministarka privrede Anđelka Atanasković, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović i predstavnici kompanije „Ziđin koper Srbija“. Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply