Ekonomija

PUTOVANJA: Od 1. jula novi prelaz Medžetlija-Niki prema Grčkoj

Turisti koji iz Srbije putuju u Grčku nisu navikli da prelaz Evzoni ne radi non-stop, pa je svakako značajno to što Grčka najavljuje otvaranje još jednog graničnog prelaza koji će raditi 24 sata.

Duži 40 km od Evzonija, ali bolji

Iako najviše znači onima koji putuju ka jonskoj obali, svakako je važna najava da će od 1. jula biti otvoren granični prelaz Medžitlija – Niki koji će raditi 24 sata.

Ovaj prelaz je, inače bio zatvoren zbog pandemije.

Turistički radnici u Grčkoj ukazuju na prednosti i mane ukoliko neko odluči da ide u Grčku preko prelaza Niki, odnosno  Evzonija. 

Put preko Evzonija do jonske obale je duži za oko 40 kilometara, ali je bolji, gotovo čitavom dužinom je autoput pa se do destinacije stiže za oko sat i trideset minuta brže nego ukoliko se ide preko Nikija, piše na sajtu Nikana.gr.

Kao prednost vožnje preko Nikija je novo iskustvo i mogućnost da se usput obiđe Ohrid i Bitolj u Severnoj Makedoniji i Edesa u Grčkoj, kao i vide lepi i novi predeli i kroz Severnu Makedoniju i kroz Grčku.

Mana je to što kroz Severnu Makedoniju, od isključenja sa autoputa pa sve do graničnog prelaza Medžitlija vozite regionalnim putem koji nije toliko loš, ali je dosta sporiji u odnosu na autoput.

Regionalnim putem kroz Makedoniji se vozi oko dva sata uz poštovanje ograničenja (ova deonica je dugačka oko 120kilometara)

Iskustvo mnogih turista na graničnom prelazu Niki pokazalo je da tokom sezone nisu velike gužve kao na graničnom prelazu Evzoni pa je ovaj prelaz često način da se gužve na Evzoniju izbegnu.

Kako do prelaza Niki?

Po ulasku u Grčku vozite magistralnim putem koji izgleda kao autoput sve do Kozanija gde se uključujete na autoput Kozani – Igumenica (Egnatia odos) i njime nastavljate dalje.

Ako se odlučite da ove godine i sami iskoristite prelaz Niki, potrebno je da se nakon treće rampe u Makedoniji isključite za Prilep do kojeg ćete imati 50km vožnje regionalnim putem u dve trake (jedna u povratku).

Na ovoj deonici ima i ravnica i prevoja. Kasnije je put od Prilepa do Bitolja nešto bolji i sve vreme prolazi kroz ravnicu.

Za povratak u Srbiju dobra opcija je prelaz Niki zbog usputnih obilazaka, pa ako turisti imaju još dan ili dva na raspolaganju put do Srbije preko Nikija može im biti najlepši deo odmora. BIZLife

Categories: Ekonomija

Leave a Reply