Nekategorizovano

Maturanti, srećno! Počinje polaganje završnog testa za osnovce, ovo je kalendar, a postoji i novina (Spisak škola u Jablaničkom okrugu)

Najstariji osnovci danas, testom iz srpskog odnosno maternjeg jezika počinju da polažu završni ispit, odnosno malu maturu. S obzirom na to da je epidemija korona virusa i dalje na snazi, maturanti se i ove godine „trkaju“ za mesto u srednjim školama pod posebnim epidemiološkim merama, u školu treba da dođu najkasnije do 8.15 časova, a u 8.30 ulaze u učionice. Mali maturanti i ove godine će polagati tri testa – iz srpskog, matematike i kombinovani test (istorija, geografija, biologija, hemija i fizika), koji je „preživeo“ uprkos peticijama. Za izradu 20 zadataka đaci imaju 120 minuta, od 9 do 11 časova. Prvih 45 minuta testa učenici ne mogu da napuste prostor polaganja, kao i poslednjih 15.

Koju će željenu srednju školu da upišu osnovci, zavisi od uspeha u školi i bodova koje osvoje na sva tri testa.

Ove godine novina na završnom ispitu je što će biti više zadataka na zaokruživanje i što će većina zadataka biti pregledana digitalno.

Kalendar ispita, rezultata, želja

Sreda, 23. jun – test iz srpskog, maternjeg jezika

Četvrtka, 24. jun – test iz matematike

Petak, 25. jun – kombinovani test.

Nedelja, 27. jun – do 10 sati, na nivou škola biće okačeni preliminarni rezultati završnog ispita;

– istog dana osnovci će moći da ulože žalbu i prigovore, kako elektronskim putem tako i u samoj osnovnoj školi;

– odgovore žalbe na njih prvostepena komisija trebalo bi da dostavi istog dana posle 16 sati, kao i 28. tog meseca nakon 15 časova.

Petak. 2. jul – do 8 časova biće objavljeni konačni rezultati završnog ispita

Subota, 26. jun – subota, 3. jul – do 24 sata popunjavanje liste želja elektronskim putem, bitno je popuniti najmanje 10.

Sreda, 7. jul – do 8 časova provera tačnosti svojih lista želja

Ponedeljak i utorak, 12. i 13. jul – od 8 do 15 časova podnošenje prijava za upis učenika u srednje škole za prvi upisni krug.

Petak, 16. jul – od 8 do 15 časova podnošenje prijava za upis u drugi upisni krug biće.

Od 24. do 28. avgusta – od 8 do 15 sati prijavljivanje i raspoređivanje vanrednih učenika starijih od 17 godina za upis u srednje škole.

Način gledanja testova

Testove za malu maturu i ove godine štampa Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Većina zadataka će biti na zaokruživanje, a novina koja je najavljena za ovu godinu jeste da će jedan deo testova biti i digitalno pregledan.

Na osnovu uspeha iz srednje škole đaci mogu maksimalno da ostvare 60 bodova, dok na tri testa mogu da imaju 40 bodova. Na testovima iz srpskog i matematike mogu da osvoje po maksimalnih 13 bodova, a na kombinovanom 14.

Osmacima će se bodovati i rezultati sa republičkih i međunarodnih takmičenja. Osvojeno prvo mesto na međunarodnom takmičenju nosi 12 poena, drugo deset, a treće osam bodova. Prvo mesto na republičkom takmičenju vredi šest bodova, drugo četiri, a za treće dva boda.

Doručak, slatkiš i flašica vode

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić rekao je da je jako bitno da đaci tog jutra doručkuju, da ponesu u školu flašicu vode i neki slatkiš.

Istakao je i da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama nego đaka koji će polagati završni ispit.

– Osmaci u sredu treba da dođu u školu najkasnije do 8.15. Njih će sačekati odeljenski starešina, proveriti da li su poneli đačke knjižice sa zalepljenim obrascem i da li su poneli adekvatan pribor. U 8.30 već ulaze u učionice – objašnjava Pašić:

– Bitno je za osmake da nemaju tenziju, da se ne stvara dodatni pritisak, da svoje osmogodišnje znanje koje su stekli prikažu. Verujemo da će sve biti u redu jer i prethodnih godina učenici su bili ti koji su dali svoj maksimum- ističe Pašić.

Epidemiološke mere su i dalje na snazi, pa će u jednoj učionici moći da polaže najviše 12 učenika pod nadzorom dva dežurna nastavnika iz škole. U nekim školama đaci će testove polagati u svečanoj ili fiskulturnoj sali, gde će na 10 učenika biti jedan dežurni nastavnik.

– Učenici za izradu svakog od testova imaju 120 minuta. Značajno je da prvo rade zadatke koji su im poznati i da pišu prvo grafitnom olovkom, a na kraju podebljaju hemijskom. Imaju dovoljno vremena jer na testu je 20 zadataka koji su po težini postavljeni na tri nivoa – osnovni, srednji i napredni – kaže Pašić.

Prvih 45 minuta testa učenici ne mogu da napuste prostor polaganja, kao i poslednjih 15.

– Ključno je da pročitaju uputstvo na testu, da se upoznaju sa svim aktivnostima koje treba da urade – apeluje Pašić i upozorava da se često dešava da đaci zaborave da popune test hemijskom olovkom.

Popunjavanje liste želja je važno jer želja ima 20.

Jako je bitno popuniti najmanje deset i voditi računa da se u informatoru nalaze bodovi koji su prethodnih godina bili potrebni za upis neke škole, samo kako bi učenici imali neku sliku – ističe Pašić.

U Jablaničkom okrugu 1.990 dece je završilo osnovnu školu, a na teritoriji Grada Leskovca 1328 učenika. Oni će imati mogućnost da upišu jednu od 12 srednjih škola u Leskovcu.

Gimnazija će upisati 230 učenika, Ekonomska škola „Đuka Dinić“ 120, Medicinska škola 150, Muzička škola „Stanislav binički“ 40, Poljoprivredna škola 90 (30 na tri godine), Srednja škola Grdelica 60 (30 na tri godine), Srednja škola „Svetozar Krstić Toza“ Vučje 60 (30 na tri godine), Tehnička škola „Rade Metalac“ 330 (90 na tri godine), Trgovinsko-ugostiteljska škola 180 (60 na tri godine), Hemisjko-tehnološka škola „Božidar Đorđević Kukar“ 120 (30 na tri godine), Škola za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“ 24 (sve je na tri godine) i Škola za tekstil i dizajn 110 (60 na tri godine).

Što se Jablaničkog okruga tiče, Tehnička škola „Boško Krstić“ u Bojniku upisaće 90 učenika (30 na tri godine). Vlasotinačka Gimnazija „Stevan Jakovljević“ ima mesta za 90 đaka, a Tehnička škola 240 (150 na tri godine).

Gimnazija u Lebanu upisaće 60 učenika, a Srednja tehnička škola „Vožd Karađorđe“ 120 (30 na tri godine).

U Medveđi Tehnička škola „Nikola Tesla“ ima mesta za 120 polaznika (30 na tri godine i 30 učenika koji će se školovati na albanskom jeziku).

Tehnička škola sa domom učenika „Milentije Popović“ u Crnoj Travi upisaće 30 učenika.

Maturanti, srećno! 

Categories: Nekategorizovano

Leave a Reply