Ekonomija

SURDULICA: Mlekara ‘’Veličković’’ obrazuje i usavršava mlade stručnjake

Tradicija, kvalitet i poslovnost, su bili osnov da porodična mlekara “Veličković“ iz Alakinca kod Surdulice od eminentnih inostranih i domaćih laboratorija dobije potvrdu kvaliteta i dozvolu za izvoz u Makedoniju, Grčku, Sloveniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Od nedavno, kako kaže Milan Veličković, vlasnik Mlekare oni su u okviru visoko-obrazovnog Sistema Srbije odlučili da usavršavaju mlade kadrove, odnosno, student sa Fakulteta za prehranu u Vranju. Kako kaže prof Jelena Marković, po sistemu dualnog obrazovanja wsa ove visoko-obrazovne ustanove su uspostavili saradnju sa Mlekarom ‘’Veličković’’ kako obrazovali student iz oblasti mlekarstva i proizvodnju mlečnih proizvoda. Mogu priznati da su rezultati vidljivi, što pokazuje boravak Stefana Stojiljkovića studenta sa ovog fakulteta.                                                                                –Ovde sam imao prilike da se direktno i konkretno upoznam od dolaska mleka u mlekaru, standardizaciju, a zatim preradu u različite mlečne proizvode. Mislim da će moj rad uz ono što sam naučio kod Veličkovića biti moja dalja odrednica čime da se bavim, kaže Stefan. Mr Goran Jović, director Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug kaže da je mlekara Veličković bila lučonoša znanja ali inovacija u mlekarstvu juga Srbije. Dualno obrazovanje i saradnja  koja je uspostavljena sa Fakultetom za prehranu u Vranju znači da se prate savremeni tokovi i trendovi, Komora će u svakom slučaju stati iza ovog projekta veli  mrJović.
Valja, medjutim, podsetiti da je ova porodična mlekara medju prvima dobila zvaničnu dozvolu Ministarstva poljoprivrede Makedonije za izvoz mleka i mlečnih prerađevina u ovu republiku.
Veliko interesovanje za proizvode iz ove mlekare su odredjenim količinama već pokazali partneri iz Grčke, Slovenije i Crne Gore.
Mlekara već odavno poseduje sve Hasap standarde i ima svoju laboratoriju, svetski priznatu tehnologiju, pa se po tome ne razlikuje od najsavremenijih mlekara Evropske unije, ali i recepturu ovog kraju staru više stotina godina. Zbog toga su u Alakincu boravili najpriznatiji stručnjaci iz Kanade, Amerike, Francuske i Bugarske.
-Najviše standarde u mlekari je postavio najčuveniji stručnjak iz Kanade Džon Van Eš i od njega smo mnogo naučili. Mi problema sa kvalitetom mleka nemamo i nikada nismo imali, kaže Vinko Tasev tehnolog u mlekari. Zahvaljajući mlekari „Veličković“ stočni fond u opštini Surdulica svake godine se povećava. Miroslav Veljković ima trenutno 25 krava. Planira da poveća količine mleka koje daje mlekari, a posebnu pažnju posvećuje stočnoj hrani.
-Naše krave dobijaju hranu sa vlasinskih pašnjaka. To je najzdravija hrana. Medjutim potrebna je i druga, takodje zdrava hrana, zato kada bi država bar na ovom nivou zadržala subvencije to bi mnogo značilo za očuvanje i proširenje stočnog fonda, jer mi se ne predajemo, kaže Miroslav Veljković stočar iz Alakinca.
U mlekari ‘’Veličković’’ dnevno se preradi skoro deset tone mleka. Pooštrena kontrola proizvođača mleka i mlečnih proizvoda na jugu Srbije nikog ne zabrinjava, što potrvđuje i primer ove porodične mlekare, jer se potražnja za njihovim proizvodima ne smanjuje, ne samo na našem tržištu, već i na tržištu Makedonije i Grčke, a od nedavno i na tržištu Crne Gore i Slovenije, jer kvalitet i asortiman ne poznaju granice, veli Veličković.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply