Ekonomija

Otvoren za saobrćaj planinski prelaz Passo del Rombo, ili Timmelsjoch

Koliko je stvarno visok ovaj planinski prevoj?

Kažu da je planinski prelaz Passo del Rombo, kako ga zovu sa italijanske strane, ili Timmelsjoch kako ga nazivaju u Austriji, visok 2509 metara, i po tome je najviši alpski put u Austriji. Ili je to, možda, samo marketinški trik.

Kao i u prethodnih 15 godina, ovaj put je za saobraćaj otvoren 10 juna. A tada, svaki korisnik ove brdske ceste, može koristiti moderne metode i visinu izmjeriti lično: Koliko je zapravo visok ovaj planinski prelaz? Na pitanje se ne može odgovoriti baš tako jednostavno, kako to zvuči. Na oznakama na cesti i na web stranici operatera, Timmelsjoch Hochalpenstraße AG, visina je već dugi niz godina označena sa 2509 metara.

Internetska usluga Google Maps, koja je za mnoge putnike postala najvažnija kartografska informativna točka, označava vrh na granici između Austrije i Italije sa 2509 metara. Alpski prevoj nadmašuje tako visoku alpsku cestu Großglockner za tačno pet metara, čime bi Passo Rombo, ili Timmelsjoch, bio najviši asfaltni put u Austriji. Jedna lijepa etiketa.

To je upravo bio razlog zašto je tirolski istražni autoritet, blogger Markus Wilhelm nedavno ispitao ovih 2509 metara na svojoj web stranici i opisao ih kao “turistički hohštapleraj”. Na starim kartama visina prelaza iznosi 2478 metara.

Forumi trkačkih bicikala i Wikipedia, takođe, pokazuju da je visina prolaza 2478, ili čak 2474 metra. Wilhelmova sumnja: Radi se samo o superlativima.

Činjenice
Lokacija: Tirol, na granici između Italije i Austrije, Evropa
Dužina: 21,5 km
Godina izgradnje: 1955
Širina: 5 m standardno, 2 trake
Površina: asfalt
Kvalitet površine (ocjena od 1 do 5): 5 za veći dio ceste
Najviša tačka: 2.474 m
Radno vrijeme: Sredina juna do sredine oktobra, od 7 do 20 sati
Strada Statale 44 bis Passo del Rombo (SS 44 bis) Ruta: Moso u Passiriji – Timmelsjoch Izvori: (sdz) (alpenrouten) (roadstodrive)Smail Špago (NovaSloboda.ba)

Categories: Ekonomija

Leave a Reply