Društvo

U prepunoj kripti Hrama u Podgorici: Prikazan film Borisa Malagurskog o mitropolitu Amfilohiju

U prepunoj kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici premijerno je prikazan dokumentarni film srpskog reditelja Borisa Malagurskog “Crna Gora: Podeljena zemlja” posvećen blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju.

Malagurski je u kratkom obraćanju nakon sinoćnje projekcije rekao da film predstavlja miroljubivu priču o predivnoj zemlji na obalama Jadrana.

– “Crna Gora: Podeljena zemlja” je dugometražni dokumentarni film snimljen uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i vladike Joanikija. Film analizira istorijske uzroke društvenih odjela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od višedecenijske polarizacije društva. U filmu se predstavlja poslednji intervju sa mitropolitom Amfilohijem, kao istorijski zapis od nacionalnog značaja. Takođe su intervjuisani predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, bivši ministar pravde Vladimir Leposavić, akademik Matija Bećković i istoričar Jovan Markuš.

Sama produkcija filma privukla je pažnju medija kada je filmski tim uhapšen prvog dana snimanja u Podgorici, a reditelj Malagurski ispitivan u Centru za bezbednost skoro pet časova.

Malagurski je najavio da je u pripremi i film o Republici Srpskoj. Autor: SRNA/Srpskainfo

Categories: Društvo

Leave a Reply