Društvo

Danas su Duhovske ili letnje zadušnice

Pravoslavni hrišćani obeležavaju danas Duhovske ili letnje zadušnice, koje su uvek u subotu pred Duhove

Ovaj dan pravoslavni hrišćani su posvetili svojim preminulim i prema tradiciji obilazili su grobove, palili sveće i služili pomene.

Vernici su na ovaj dan uputili molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili za života. Zadušnice uvek padaju u subotu kada se tim povodom organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Današnje Zadušnice nazivaju se i Duhovske Zadušnice, jer prethode velikom crkvenom prazniku Silazak Svetog Duha na apostole – Sveta Trojica, koji se još naziva Duhovi ili Pedesetnica.

Oni koji nisu bili u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, otisli su do najbližeg hrama i tu obavili pomen za svoje upokojene. Pošto je ovo dan kada se posebno obraća pažnja na delenje milostinje, obavezno se svakom prosjaku koga sretnemo, udeli milostinja i da deo hrane koju smo poneli sa sobom.

Osim Duhovskih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim prolećne, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta, i Miholjske ili jesenje zadušnice.

Categories: Društvo

Leave a Reply