Društvo

Mostar proslavlja 17. godišnjicu obnove Starog mosta

Grad Mostar ove godine proslavlja 17. godišnjicu završetka obnove Staroga mosta kojeg su u gradjanskom ratu 90-tih porušile hrvatske oružane snage i 16. godišnjicu upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine

U godinama nakon otvaranja obnovljenog Starog mosta i upisa Mostara na popis UNESCO-a ovi datumi su obeležavani otvaranjem novih rekonstruisanih objekata.

Tako je godinu dana nakon Starog mosta, otvoren i obnovljeni Lučki most, godinu iza toga otvoren je Muzej Stari most, ambijentalni muzej smešten uz sami most, u autohtoni prostor kule Tare i Labirinta. Deseta godišnjica završetka obnove mosta i stare gradske jezgre obeležena je otvaranjem  savremenog interpretacijskog muzeja. smeštenog u ambijentalnom prostoru Čerekovića dućana.

Zajedno sa mostarskim uetnicima, Gradska uprava našla je način i prošle godine,  u uslovima pandemije obeležiti ove važne datume novije mostarske istorije. Muzičkom razglednicom iz Mostara poslata je poruku prijateljstva i nade ne samo mostarskim prijateljima i UNESCO gradovima, nego i svima koji prošle godine  nisu bili u prilici putovati i posetiti Mostar i videti njegov Most.

Ove godine, poručju iz Gradske uprave, nadaju se  velikom broju poseta Mostaru i pripremamo manifestaciju koja će trajati od 21. juna do polovine avgusta.(NovaSloboda)

Categories: Društvo

Leave a Reply