Društvo

I TO SE DOGADJA: Ronioca progutao kit

Amerikanac Majkl Pekard (Michael Packard), veteran ronilac i lovac na jastoge nalazio se na dubini od 10 metara kada ga je progutao grbavi kit.
Pekard je proveo gotovo minutu u grbavom kitu. Kaže da mu je prva pomisao bila kako ga je uhvatila velika bela psina: “Pomislio sam, to je to, umret ću”.

Kako je za WBZ-TV rekao, razmišljao je samo o svojim sinovima, koji imaju 12 i 15 godina, ali je ubrzo shvatio da ne oseća „ajkuline“ zube ni bilo kakve bolove.
– Tada sam shvatio, bože, ja sam u ustima kita koji me pokušava progutati – rekao je Pekard.
Počeo se komešati i osetio je da kit u neugodi maše glavom. Nakon 40-ak sekundi, ispljunuo ga je natrag u okean.
Objasnio je kako nije mogao verovati da je izašao živ iz te situacije. Pekardov kolega, video je špricanje vode kada je kit izašao na površinu i izbacio Packarda. Izbavio ga je iz mora i odvezao u bolnicu, gde su mu doktori ustanovili oštećenja mekanog tkiva na nozi, ali se sada dobro oseća.

Stručnjaci smatraju da je kit verovatno bio mlad i da je slučajno progutao Pekarda dok je lovio male ribe.
– Sudeći po onome što se dogodilo, to je sigurno bila greška od strane grbavog kita – komentarisala je Jooke Robins iz Centra za obalne studije u Provincetownu. Rekla je da kitovi nisu agresivne životinje, posebno prema ljudima. Dodala je da nikad nije čula da se ovakvo nešto dogodilo i da se puno stvari trebalo poklopiti da se nađete na putu kita koji traži hranu. Agencije i portali, krupljani, foto: CdM

Categories: Društvo

Leave a Reply