Ekonomija

SEĆANJE: Pre 36 godina u TAS-u počela proizvodnja Golfa 2

Fabrika automobila Sarajevo (TAS) je na 05.06.1985. godine, odnosno pre 36 godina svoj asortiman obogatila modelom kojeg se i danas mnogi sa setom, ali i poštovanjem sećaju.

Polovinom 1980-ih Jugoslavija je imala snažnu industriju u kojoj se isticala proizvodnja automobila. Tako su se u to vreme osim Zastavinih vozila ovde sklapali i brojni respektabilni modeli iz Opela, a o Citroenu i Renaultu da i ne govorimo. Vogošća je pak bila centar proizvodnje Volkswagena u kojem se nakon modela poput NSU Prinza, VW Bube te Golfa prve generacije, a od 5.juna 1985. godine proizvodio i Golf druge generacije.

Nema sumnje, Golf “dvojka” je ostavila neizbrisiv trag, a mnogi će se složiti da upravo zbog tog modela i te fabrike Volkswagen i danas ima poseban status na Balkanu. Fabrika automobila Sarajevo osnovana je 1970. godine s Volkswagenovim udjelom od 49%. Osim spomenutih modela ovde se proizvodila i Jetta, a bila je to i jedina fabrika u Evropi koja je proizvodila VW Caddy. Rekordnu proizvodnju fabrika je ostvarila u suton tadašnje države, 1989. godine s 37.411 proizvedenih vozila. Tada je TAS zapošljavalo oko 3.500 radnika. Rat je zaustavio daljnju ekspanziju i uvođenje proizvodnje treće generacije Golfa pa je fbrika i zatvorena 1993. godine nakon svega nekoliko proizvedenih primeraka Golfa 3. O Golfu 2 opevani su brojni hvalospjevi, ali ono po čemu će ostati upamćen je njegova pouzdanost. Zato i ne čudi što su ga mnogi želeli, a samo retki mogli priuštiti. Nimalo čudno, jer je za ovaj Golf trebalo raditi mesecima, pa i godinama. I dok je najjeftinija peglica stajala 19 prosečnih plata, Yugo 45 oko 30, za Golfa je trebalo izdvojiti čak 96 prosečnih plata. Jedini skuplji “domaći” proizvodi bili su oni iz IDA-e, Opel Kadett za 102 i Opel Omega za 387 prosečnih plata. Pola ukupne proizvodnje Golfa odlazilo je na slovenačko tržište, po 20% u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a 10% proizvedenih Golfova prodavalo se u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.ATV

Categories: Ekonomija

Leave a Reply