Kultura

IN MEMORIAM- Djordje Vasić – Vadjo (1941-2021)

Posle kraće bolesti u 81 godini zivota na Klinici za kardio vaskularne bolesti na Dedinju je preminuo poznati leskovački i srpski slikar Đorđe Vasić Vađo, akademski vajar, dizajner i slikar, koji je već za života ostavio duboke tragove u kulturi Leskovca, Srbije i regiona. Vise od 1500 njegovih dela nalaze u u galerijama i domovima Amerikanaca, Japanaca, Francuza, Brazilaca, Nemaca, Rusa, Španaca, Italijana…

Đorđe Vasić Vađo rođen je 20 maja. 1941. godine u Lebanu, Školu za primenjenu umetnost završio je 1960. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji za primenjenu umetnost, odsek vajarstvo, u klasi profesora Radeta Stankovića. Užu specijalnost industrijskog dizajna završio je u klasi profesora Bogoljuba Teofanovića.

Bio je član ULPUDS-a od 1968. godine i član SPIDJ-a i ULIPUL-a.

Iza sebe ima brojne kolektivne izložbe i 59 samostalnih izložbe u rodnom gradu, širom Srbije i okolnim zemljama, ali i u Finskoj.

Inace, njegova skulptura „Golub mira“, zašvršila u rukama predsednika bivše Jugoslavije Jopsipa Broza Tita.

Na takmičenju u Briselu dobio je nagradu „Zlatni savoprak“ za najbolji dizajn. Takođe na takmičenju za dizajn dobio je drugu nagradu u Njujorku, na temu hleba, dok je od grada Leskovca više puta nagrađivan Oktobarskom nagradom.

Bila je u pripremi njegova 60. po redu samostalna izložba slika i to 20. maja, tradicionalno svake godine na njegovom rođendanu. Ovoga puta izložba je planirana u Vlasotincu.

Iza sebe je ostavio suprugu, dvojicu sinova i troje unučad.

Sahrana će se obaviti sutra u 12 sati na Špitaljskom groblju

Categories: Kultura

Leave a Reply