Ekonomija

PODSEĆAMO: Za mesec dana stižu nova pravila za automobile

Primena novog Pravilnika za tehnički pregled vozila trebalo bi da počne za mesec dana.  Novi kriterijum na tehničkom pregledu pri merenju izduvnih gasova ne bi trebalo da bude datum prve registracije vozila u Srbiji, već datum njegove proizvodnje.

Tehnički pregled neće moći da prođu samo vozila koja nemaju katalizator a fabrički bi morali da ga imaju.

Nova izmena Pravilnika koja bi, prema nekim najavama, počela da se primenjuje od 5. jula.

„Ako je proizveden 2006. godine i ako je tada imao katalizator normalno je da će morati da ima i sada. Ako je proizveden 1996. godine i nije imao fabrički, naravno da neće morati da ima ni sada“, navode stručnjaci.

Starim pravilnikom je bilo predviđeno da za vozila uvezena posle 1. marta 2014. važe stroža pravila pri merenju izduvnih gasova. To je značilo da su se za vlasnike dva ista vozila primenjivali različiti kriterijumi.

„To je malo neusklađeno sa stvarnim stanjem u našoj zemlji jer jedno te isto vozilo ako je registrovano u različito vreme, imaće različite granične vrednost za izduvne gasove, i to je nelogičnost koju bi trebalo promeniti“, smatra majstor Nikola Lovre.

„Ko god ima kompletan automobil, ima da prođe tehnički, veoma su sniženi kriterijumi sada u Pravilniku za izduvne gasove. Onaj ko nije kompletan sigurno neće proći pregled“, navodi Milutinović.

Takođe, i primena odredaba o merenju ovalnih kočnica verovatno će biti odložena, jer su stručnjaci saglasni da većina vozila zbog nje ne bi prosla test.

Evropska unija predlaže da se od 2026. godine u zemljama članicama voze samo automobili sa evro 7 motorima. To znači sedam katalizatora. U Srbiji nikako da uvedemo i obavezan jedan. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Ekonomija

Leave a Reply