Društvo

Danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine

U više od 140 zemalja svete danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, koji je ove godine posvećen obnovi ekosistema. Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP) usvojen je 5. juna 1972. godine, na konferenciji u Stokholmu, od kada se i obeležava Svetski dan zaštite životne sredine. Na Svetski dan životne sredine stiže upozorenje da je ugrožena skoro polovina svetske populacije jer ubrzano uništavano prirodu. Danas počinje Dekada obnove ekosistema i poziv svima da zaustave degradacije. Dok Ujedinjene nacije pozivaju na obnovu ekosistema, Interpol upozorava da je zločin zagađenja sve prisutniji.            

Tim povodom leskovačko udruženje ‘’Konektor’’ promovisalo je akciju ‘’Ceger za zelenu avanturtu’’. Izradom cegera od pamučnog platna, koje danas besplatno delimo gradjanima, ideja nam je da podstaknemo korišćenje cegera za višekratnu upotrebu sa ciljem smanjenja korišćenja plastičnih kesa, poručili su danas aktivisti leskovačkog ‘’Konektora’’. Ovu akciju podršao je Fond za zaštitu životne sredine garada Leskovca, a kao partneri pridružili su se Optika Oculus i ABC Shop, sa popustima kupcima koji se pridruže akciji i prilikom kupovine ne ksriste plastične kese.

Dekada obnove ekosistema je globalna misija oživljavanja milijardi hektara šuma, obradivih površina, planina i okeana i otklanjanje štete koja im je naneta. Samo zdravi ekosistemi, mogu obezbediti sredstva za život ljudi i zaustaviti nestajanje biodiverziteta. Tri četvrtine planete je u nekom stepenu degradacije, a polovina čovečanstva trpi negativne posledice zbog toga

UN su danas zvanično otpočele i Deceniju obnove ekosistema, kao međunarodni napor da se degradacija životne sredine ne samo zaustavi, već i preokrene.

Ove godine, domaćin međunarodnog dana je Pakistan, koji svetu prikazuje svoje napore za očuvanje i unapređenje životne sredine, kao što je „Cunami projekat“, plan te zemlje da do 2023. godine širom zemlje posadi deset milijardi stabala.

Categories: Društvo

Leave a Reply